DELA
Foto: Johan OrreBOSS Mikael "Bossen" Eriksson fick sitt smeknamn som nioåring under ett träningsläger på Bornholm. "Jag bastade med de äldre killarna; de snackade tjejer och sprit och så frågade de mig vad jag skulle göra om jag fick 200 kronor. Jag svarade: '100 kronor på tjejer, 100 på whiskey', och sen den dagen har jag haft mitt smeknamn", säger Eriksson.

Gotlandssimmare drillas i Godby

SIMNING. Här laddar Wisby SS i Godby simhall inför en tävling i Gimo i helgen.

Och ledaren Mikael ”Bossen” Eriksson flaggar för ett samarbete med Åland.

– Den dagen man inte vill lära sig något nytt längre ska man lägga av, säger han.
Mikael Eriksson är ett respekterat tränarnamn inom svensk simning.

Förutom mängder av landslagsuppdrag genom åren tränade ”Bossen”, som han kallas, bröstsimspecialisten Jennie Johansson under flera år. Ett samarbete som bland annat mynnade ut i en rad EM-medaljer för Johansson.

Sedan sommaren 2013 är Eriksson huvudtränare för Wisby SS, och i veckan har gotlänningarna ett träningsläger i Godby och Ålands idrottscenter.

– Vi har sportlov den här veckan och är tjugo simmare och tre ledare på plats. Jag har varit i Mariebad tidigare men inte i Godby, säger Mikael Eriksson som är bekant med Sunds IF-tränaren Göte Winé.

”Utbyter tips”

– Vi hörs lite på Facebook och så och utbyter vi tips med varandra. Men den här anläggningen kände jag till sen tidigare. Ni har två fantastiska simhallar på Åland som är riktigt fräscha. Och här ute i Godby finns allt på samma plats; vi äter frukost i hallen och middag på vandrarhemmet. Allt ligger inom två minuters promenadavstånd, och dessutom kan vi köra torrträning i gymnastiksalen.

Ett gotländskt/åländskt samarbete ser gärna ”Bossen” Eriksson mer utav. Beröringspunkter finns redan i Öspelen, och via Göte Wine har Wisby SS kommit i kontakt med ergoterapeuten Tom-Stefan Witting.

– Vi ska starta ett samarbete med Tom-Stefan. Fem simmare från oss kommer att gå en grundutbildning hos honom här på Åland, och sen är han en del i Stockholm och då blir det lättare för oss att åka över och jobba med honom framöver. Det ska bli intressant att börja hyfsat tidigt med det här tänket (neuromuskulär träning), våra simmare är mellan 12 och 15 år, säger ”Bossen”.

Sverigedebut

– Det är positivt att vi har fått hjälp av Göte med den här kontakten. Simvärlden är ganska liten och man utbyter mycket information. Så länge man inte är på världsnivå är det ganska öppet. Det är bara att se på Australien där Jennie (Johansson) är och tränar just nu; där är man öppen med allt och bjuder på sina träningsmetoder. Den dagen man slutar att vilja lära sig något nytt ska man lägga ner, det finns alltid saker man kan lära sig oavsett nivå. Och med en öppen person som Göte blir det lättare att samarbeta.

Redan till helgen gör Wisby SS och IF Ålands simmare gemensam sak i Valloncupen i Gimo. Båda föreningar har tjugotalet deltagare med på lördag.

– Och många av våra simmare är sådana som inte har tävlat utanför Åland tidigare. Det är en grupp 10-11-åringar som Kjell Hansen har tränat så det ska bli roligt att följa dem, säger Göte Winé som tillsammans med Christoffer Kytömäki leder den åländska truppen.