DELA

Glad Nurme är bäst arg

FOTBOLL. Han spelade bara tre ligamatcher förra säsongen.
Nu är Simon Nurme tillbaka mellan stolparna i IFK Mariehamn.
– Det som är roligt nu när man har kommit tillbaka är att man gläds åt varje träning, och får jag stå en match känns det som en jättebonus, säger målvakten.
Dörren står öppen och musiken från lägenheten strömmar ut i trapphuset när Nyan hälsar på hos Simon Nurme.
Förra säsongen gjorde han bara tre ligamatcher för Grönvitt (de inledande mot RoPS, JJK och Inter). Den 31-årige målvakten åkte på flera bristningar, från höften ned till knäet, och opererades för sina skador på NEO-sjukhuset i Åbo i oktober.
Senor i höften klipptes bort för att en nerv, som hamnade i kläm, skulle kunna röra sig friare. Knäet gjordes rent på blodkärl och den akuta bristningen åtgärdades.
Det tog ett par veckor – men sedan märkte Simon Nurme skillnad.
– Förr skulle jag inte kunna sitta så här som jag sitter nu (upprätt, med fötterna i marken). Jag skulle kunna sitta så här i en kvart, men sedan hade jag behövt räta ut benet.


Letar känslan
Simon Nurme har länge haft ont och smärtan är något som han måste hantera också i framtiden.
– Jag har haft ont sedan ÖSK-tiden, men det har alltid varit kontrollerbart. Jag har kunnat spela matcher och träna. Det var först nu tyvärr som det small till, säger han och fortsätter:
– Det är bättre nu. Jag känner smärtan fortfarande, men det får jag leva med och det får jag spela med. Det går att kontrollera det. Ibland kanske jag får ta det lite lättare på vissa träningar, men bara man har koll på det så ska det inte vara några problem.
Med skadan färskt i minnet är Simon Nurme glad bara över att vara tillbaka. Målet med säsongen är att spela så många matcher som möjligt för att komma tillbaka i den formen han en gång var i.
– För mig handlar det om att hitta den rätta känslan; veta var man ska stå och hur man ska arbeta. Att hitta det där flytet. Det är mycket sånt det handlar om för målvakter, att stå rätt, läsa spelet och försöka förutse vad som kommer att hända.


Bäst som arg
Vid sidan av planen ger Simon Nurme ett lugnt och avslappnat uttryck. Men när domaren blåser i pipan ställer han om – och kliver in i en helt annan roll.
– Jag är extremt lugn och egen innan match. Det är svårt att prata med mig då, jag kör mitt rejs.
En klassisk målvaktsgrej?
– Jo, målvakter är lite egna. Man föds till målvakt, man blir inte målvakt. Men det funkar bra för mig och det är så jag vill köra. Jag är som bäst när jag är arg på planen.

Läs mer i onsdagens Nyan!

Totte Vesterlund

totte.vesterlund@nyan.ax