DELA

Girl power i styrkelyft-ÅM

STYRKELYFT. Startfältet fördubblades – och damerna gick i bräschen i Idrottsgården.
ÅM i klassisk styrkelyft är numera en angelägenhet för alla.
– Roligt att trenden bryts, säger Stina Lindell som vann -63-kilosklassen i sin ÅM-debut.
Säg styrkelyft och de flesta förknippar sporten med ett gäng stånkande grabbar på gymmet.
Men bilden är på väg att förändras, trenden med bara manligt deltagande på väg att vända.
Numera tar kvinnorna snart lika stor plats på tävlingsscenen när det kommer till klassiskt styrkelyft.
I grannlandet i väst är så redan fallet.
– På senaste SM var det faktiskt fler tjejer än killar anmälda. Det är riktigt roligt. Sporten har ju varit väldigt mansdominerad tidigare, men det här visar ju att det är en förändring på gång, säger Kenneth Sandvik.
”Kenta” är kassör i Ålands kraftsportklubb och agerade domare i helgens ÅM i klassiskt styrkelyft. Han är en av åländsk kraftsports verkliga ambassadörer med en rad VM-titlar och världsrekord på sitt cv.


Förebilder
ÅKK har länge också haft kvinnliga förebilder i ”Kentas” fru Marcela samt Sandra Lönn, men Sandvik ställer sig tveksam till hur stor den effekten har varit på antalet nybörjare inom sporten på Åland.
– Jag tror snarare att man kan tveka lite när de är på så hög nivå, då tror man kanske att det krävs jättemycket för att börja med styrkelyft. Det vi ser nu är att några nybörjare har tagit steget och börjat tävla och då kanske det är lättare för andra att börja, säger ”Kenta”.
Årets ÅM var det tredje i ordningen sedan det klassiska styrkelyftet fick sina egna mästerskap och tävlingar. Tidigare kunde man bara tävla med utrustning, och Kenneth Sandvik tror att den nyordningen också har gjort det lättare för nybörjare att testa på att tävla inom styrkelyft.
Startfältet på lördagens ÅM i Idrottsgården var nästan dubbelt så stort (22 tävlande) som 2013 års upplaga. Och i damernas 63-kilosklass var samtliga fyra deltagare debutanter i ÅM-sammanhang.
– Det är väldigt glädjande. Vi försöker hela tiden få in nya tävlande i ÅKK och det är roligt att så pass många tar chansen, säger Sandvik.
Linn Sundblom, Paulina Lindblad, Hanna Tainio och Stina Lindell hörde till de nya ÅM-bekantskaperna. Efter de tre tävlingsmomenten stod det klart att Lindell avgått med segern före Sundblom och Lindblad efter de imponerande noteringarna 110 kilo i knäböj, 65 kilo i bänkpress och 150 kilo i marklyft.


Har lyft 240 kilo
En resultatrad som hade gett silver på FM tidigare i år, och där samtliga delmoment innebar nysatta åländska rekord.
Stina Lindell har länge tränat på gym, men satsningen på att tävla inom styrkelyft blev seriös först i somras.
– Jag har gymmat en del tidigare, men sen började jag köra de här tre momenten och tyckte att det var kul, säger Stina Lindell.
– Att vi är fyra nya tjejer i min viktklass är riktigt roligt. Tidigare har det ju inte varit så många tjejer som har tävlat här, så det är kul att bryta trenden. Alla inom ÅKK är så välkomnande att det är lätt att komma in i det.
En av veteranerna i ÅKK: Sandra Lönn, prövade på det åländska rekordet i bänkpress men fick ge sig på 126 kilo. Lönn var ensam tävlande i 84-kilosklassen. Tidigare har hon lyft hela 240 kilo med utrustning (världsrekord).
– Det är roligt att se debutanter i ÅM och det är några riktigt vältränade tjejer i 63-kilosklassen. Vi behöver återväxt i ÅKK och det är kul att deltagarantalet i ÅM ökar. Det känns som att tyngdlyftningen är på gång på Åland, många vill hålla på med det.

Text & foto:

oskar.magnusson@nyan.ax