DELA

Gibraltar – redo att utmana giganterna

FOTBOLL. Förbundskaptenen Allen Bula har deklarerat att målet är att kvala in till fotbolls-EM 2016.
Men mellan Europas nyaste landslag och drömmen om Frankrike står en kvalgrupp med världsmästarna Tyskland och den bistra verkligheten att det bara finns 600 spelare att välja bland när truppen ska tas ut. Nyans Totte Vesterlund besökte Gibraltar. En lilleputt redo att ta upp kampen mot Fotbollseuropas jättar.


Trots dimman ligger ändå temperaturen kring 25 grader när jag till fots korsar gränsen mellan Spanien och Gibraltar tidigt en morgon i juli.
Engelska är det officiella språket och Gibraltarpund valutan i det lilla självstyrande territoriet på den Pyreneiska halvöns sydspets.
Här bor 30 000 människor på en yta motsvarande ungefär hälften av Mariehamns.
Efter gränskontrollen korsar man flygplatsens landningsbana där trafikljus indikerar när det är säkert att passera.
Därifrån syns Gibraltars viktigaste landmärken: klippan och fotbollsarenan Victoria Stadium med plats för 5 000 åskådare.
För att fotbollen är viktig här i Gibraltar, det råder det ingen tvekan om. Trots att antalet invånare är jämförbart med Åland finns här 24 registrerade fotbollslag, plus dam- och ungdomslag och därtill 20 futsallag.
– Över tio procent av befolkningen här är på något sätt involverade inom fotbollen, vilket är helt otroligt. Den stora fotbollskulturen har fått extra fart av Uefa-medlemsskapet, säger Dennis Beiso, vd för Gibraltars fotbollsförbund.

Läs mer i dagens Nya Åland!

Text & foto:

Totte Vesterlund

totte.vesterlund@nyan.ax