DELA

Geggigt och svårkört i Ålandscupen

FOLKRACE. Ålandscupens tredje omgång bjöd på lera och svårkörda heat. Men också på bra körning som tätade upp i toppen av seniorernas poängliga.
I juniorklassen däremot drygade Edvard Mäkelä ut sin tidigare ledning.

Bildspel


Regn och lera gjorde folkracebanan i Vessingsboda hal och svårkörd i Ålandscupens tredje omgång som kördes i lördags. Efter de ovissa första heaten tittade dock solen fram och lagom till finalerna hade banan torkat upp.
Först ut att köra final var juniorerna där Edvard Mäkelä inför lördagens omgång låg i topp på 47 poäng. Fyra poäng före tvåan Markus Karlsson. Och Mäkelä visade sig återigen vara snabbast.
– Det gick lite från och till under dagen eftersom det var så lerigt. Men i finalen gick det nog ändå ganska bra. Störst går helt enkelt först, säger Mäkelä som i år bytt upp sig från en Volvo 340 till en Volvo 245.
Bakom honom kom Karlsson och på tredje plats Erik Fellman.


Bytte upp sig
För Mäkelä är det tredje året i juniorserien och den sista säsongen innan han tar steget upp till seniorserien. Målet den här säsongen är därför att ligga i topp.
– Jag har fått lite mer rutin nu och jag räknar med ett lyft i årets serie med den nya bilen, säger han.
Med lördagens körning drygade han ut sin ledning med ytterligare ett par poäng och ligger nu på 73 poäng mot Karlsson 67. På tredje plats totalt ligger Morgan Lindroth på 53 poäng trots att han missade i finalen och körde in på sista plats.


Enkel taktik
I seniorernas klass låg Bo-Erik Söderlund i en betryggande ledning inför den tredje omgången. Men några missar höll på att kosta honom en plats i A-finalen. Efter vinst i B-finalen var den dock tryggad.
Väl i A-finalen var det i stället tidigare totaltrean Mikael Söderberg som var snabbast.
– För en gångs skull var det min tur att vinna. Jag var i och för sig tvåa i den första tävlingen men i den andra for motorn och jag kunde inte fullfölja. Men nu funkade det ju bra, säger han.
Och taktiken för hur Söderberg skulle ta hem finalen var enkel.
– Först ut och först i mål!
Bakom Söderberg i mål var Leif Ask som fick ihop 26 poäng under dagen och Cecilia Söderlund som körde ihop 20 poäng.


Knappade in
Under lördagen knappade Söderberg in tio poäng på täten och ligger nu på andra plats totalt med 60 poäng.
Bo-Erik Söderlund ligger fortfarande i topp på 63 poäng och på tredjeplats ligger nu tidigare tvåan Fredrik Söderlund på 58 poäng.
Nästa deltävling, nummer fyra av sex, i Ålandscupen körs den 7 augusti.

Maria Nykvist

maria.nykvist@nyan.ax

Foto: Stefan Öhberg

stefan.ohberg@nyan.ax