DELA

Fyra ÅU-spelare tränar just nu i Sverige

FOTBOLL. Fyra av Åland Uniteds mest tongivande spelare kan vara på väg till klubbar i Sverige.
Jannica Tjeder, Taina Hartikainen, Kati Nyman och Eveliina Kohvakka är denna veckan och provtränar med bland annat allsvenska Hammarby IF.

På bilden Jannica Tjeder


Eveliina Kohvakka och tre av årets nyförvärv Jannica Tjeder, Taina Hartikainen och Kati Nyman kan vara på väg bort från Åland United.
Just nu befinner sig kvartetten i Sverige och provtränar med allsvenska Hammarby IF och norrettanklubbarna Älvsjö AIK, Rågsveds IF och Tyresö FF. Tyresö som för övrigt ligger i topp i just den serien.
– Det ingår i de finska spelarnas kontrakt att om möjlighet finns ska vi ge dem chansen att åka över till Sverige och provträna för klubbar, säger ÅU:s assisterande tränare Mikael Virta.
ÅU har matchuppehåll fram till den 26 september då de möter Ilves i Tammerfors och därför passade spelarna på just nu.
Och det är väl knappast någon hemlighet att de vill vidare från damligan om de får chansen att spela i stora klubbar i Sverige, säger Virta.

Utan ersättning till klubben
I herrfotbollen talar man om fostringspeng om en spelare under 23 år från ett finskt ligalag skulle gå vidare till en allsvensk klubb. Går spelaren över till den andra klubben utan en övergångssumma är klubben som spelaren lämnar ändå garanterad en summa.
Hur ser det ut inom damfotbollen, skulle ni till exempel få fostringspengar för 20-åriga Kati Nyman om hon går till Hammarby?
– Det fungerar inte likadant inom damfotbollen. Där finns det inga sådana summor och vi skulle inte få något för spelarna, sager Dan Sjöblom som har hand om spelarkontrakten i ÅU.

MARIA NYKVIST