DELA

Fredlunds guld blev ett silver

MOTORSPORT. När den avgörande EM-deltävlingen i Pro Street Bike kördes i England i helgen fanns Fredrik Fredlund på plats för att försvara sitt guld från i fjol.
Men lite teknikstrul och en snabb svensk satte käppar i hjulet för Fredlund som därför i år fick nöja sig med ett silver.
Under alla EM-deltävlingar i Pro Street Bike under årets säsong stod det egentligen hela tiden mellan två förare, dels regerande europamästaren Fredrik Fredlund dels Ulf Ögge. Ögge som i år favorittippats och som också visat sig snäppet snabbare än ålänningen.
Förutsättningarna för att Fredlund skulle kunna försvara guldet var att ta sig två rundor längre än Ögge i den avslutande tävlingen som kördes på Santa Pod i England i helgen.
– Det gick riktigt bra att köra och redan i andra rundan var jag med tiden 7.23 två hundradelar från personbästa, säger Fredlund.


Nytt finskt rekord
Men en olycklig tjuvstart i semin, och en alltför snabb Ögge grusade Fredlunds gulddrömmar.
– Tyvärr så rödlyktade jag vilket inte händer speciellt ofta. Jag tror att det var min andra tjuvstart i karriären. Men jag var tvungen att chansa i och med att jag visste att Ögge var snabbare än mig, säger Fredlund.
I den rundan kom Fredlund dock upp i en hastighet på 297 km/h och körde på 7.22 sekunder, vilket är nytt finskt rekord. Men Ögge slog alltså ut Fredlund med tiden 7.16.


Tar en paus
Fredlund blev bara fyra i deltävlingen men i den totala sammanställningen kammade han hem silvret.
– Det kunde ha gått bättre men klart att vi är nöjda med ett silver. Jag tycker jag och mitt team har gett Ögge en god match hela säsongen, säger Fredlund.
Och det återkommande problemet med kopplingen som Fredlund haft under säsongen, var helt löst till tävlingen i helgen.
– Synd bara att det var den sista deltävlingen nu när allt började fungera så bra och jag körde på mina bästa tider, fortsätter han.
Härnäst väntar semester för Fredlund innan han fattar beslut om han tänker ge sig in i en kamp om guldet med Ögge även nästa säsong.

MARIA NYKVIST

maria.nykvist@nyan.ax