DELA

Fredlund satte nytt europarekord

DRAGRACE. Fredrik Fredlund och hans Paf dragracing team vann helgens EM-deltävling i Pro Stock Bike på Alastaro i Finland. Fredlunds tid i finalen, 7,005, var en förbättring av hans gamla europarekord.
Redan efter kvalet hade Fredlund riktig toppkänning på Alastaro. Bara norrmannen Kenneth Vik, som körde 7,039 som bäst i kvalet, var snabbare än Fredlund som körde på 7,122. Men de fyra kvalrundorna förflöt inte problemfritt.
– Vi hade tekniska problem med tändningen. Under lördagen gick vi igenom hela tändsystemet och fick ordning på det, säger Fredlund
Fredlund ställdes sedan i tur och ordning mot finländske Timo Savolainen, svenska Elvira Karlsson och svenske Ulf Ögge i elimineringen. Först körde han 7,045 mot Savolainens 7,455.
– Då bestämde vi oss för att inte ändra något mer på motorcykeln. Vi tänkte att 7,04 kan räcka för att vinna deltävlingen.
I semifinalen mot Karlsson, som körde på 7,278, slipade han tiden till 7,019. Redan då hade han slagit sitt eget Europarekord från Tierp ifjol som löd på 7,025.
– I den andra semifinalen körde Ögge sönder. Då bestämde vi oss för försöka köra sexan, säger Fredlund.

”Äckligt nära”
”Sexan”, som Fredlund pratar om, är den repa på under sju sekunder som han har som mål att bli förste europé att köra. Och nära kom han. Efter att teamet hade justerat inställningarna på motorcykeln för att få lite mer effekt i startläget körde Fredlund finalen på 7,005.
– Vi kom ack så nära. Jag tror att jag körde mitt livs bästa runda nu. Den var så nära perfekt man kan komma med tanke på vädret och banförutsättningarna. Det var varmt, luften var inte så bra och banan på Alastaro är väldigt svår. När det är varmt blir den väldigt hal och dessutom borde den asfalteras om, den är väldigt hoppig.
Fredlund tillägger att han och teamet förstås blev glada över segern och det nya rekordet. Men med sex tusendelar till den efterlängtade ”sexan” var det svårt att känna enbart glädje.
– Jag blev nästan irriterad och besviken. Vi var så äckligt nära nu.
Fredlund klättrade i och med segern i helgen från en femte till en andra plats i EM. Ulf Ögge leder totalen med tre deltävlingar kvar att köra.

Malin Lundberg

malin.lundberg@nyan.ax