DELA

Fredlund jagar drömmen i USA

DRAGRACING. Europamästare tre gånger om.
Nu testar Fredrik Fredlund tävlingslyckan i USA.
– Personligen betyder det mycket att få testa där, säger pro stock bike-föraren inför säsongspremiären.
Fredrik Fredlund körde i höstas hem sitt tredje Europamästerskap i dragracingens pro stock bike-klass.
På hemmaplan finns inte så mycket mer att bevisa.
Kontinenten rymmer inte längre hans drömmar.
Därför gör han comeback på tävlingsscenen i USA – två och ett halvt år sedan förra gången.
– Dragracingens hemland är USA, så självklart är det där alla åkare vill tävla en dag. För egen del betyder det otroligt mycket att få köra en tävling där, det är något visst med atmosfären, säger Fredrik Fredlund när Nyan träffar honom dagarna före avfärd.


Fjärde gången gillt?
Fredlund vet vad han talar om.
Tävlingen i Gainsville, Florida i helgen blir hans fjärde på amerikansk mark.
Efter att ha slagits ut i kvaltävlingarna tidigare är målet givet den här gången.
– Jag hoppas så klart ta mig in i huvudtävlingen och köra elimineringsrundorna. Förra gången var det tre tusendelar som skiljde, så det är små marginaler.
35-åringen har inte kört dragracing sedan han klev av sin motorcykel som Europmästare på Santa Pod Raceway i England i september. För att få bort den värsta ringrosten kommer Fredrik Fredlund att testköra sin pro stock-bike – chassit är nytt, motorn densamma – på en bana norr om Gainsville ett par dagar innan tävlingen avgörs.
– Jag kommer säkert att känna mig ringrostig där i början med växlingspunkter och så. Men förhoppningsvis kommer jag in i det rätt snabbt, säger Fredrik Fredlund.
Tävlingsscenerna i Europa och USA är vitt skilda från varandra. Medan EM-cirkusen i regel avgörs i fyra till sex deltävlingar är tävlingen i Florida en av sexton deltävlingar i den amerikanska dragracingserien.


18-årigt superlöfte
– Förarna i USA är proffs och tränar hela tiden mellan tävlingarna. Förutsättningarna är helt annorlunda än de vi har i Europa, säger Fredlund.
Startfältet i NHRA Gatornationals består av 20 amerikaner och två européer. Förutom Fredrik Fredlund gör 18-åriga svenskan Elvira Karlsson debut på den amerikanska racingscenen. Ett superlöfte som kan göra sig ett namn i USA, tror Fredlund.
– Hon har ju framtiden framför sig. En annan har den bakom sig, säger han och skrattar.
– Jag tror att Elvira har alla världens möjligheter att marknadsföra sig inom USA, med tanke på att hon är en ung och duktig förare.
Allra helst hoppas Fredrik Fredlund att han själv en dag ska kunna ägna sig helhjärtat åt sporten han älskar.
– Visst, det vore en dröm att få tävla som proffs i USA. Det är fruktansvärt svårt och kostsamt att nå dit, men vem vet?
– Jag är medveten om att min enda chans är att prestera på de tävlingar jag gör när jag är där. De olika stallen känner till mig och vet att jag har vunnit EM, men det gäller att lyckas även i USA.

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax