DELA

Från nybörjare till EM – på mindre än ett år

CURLING. Här är Ålands okända Europahopp.
Doldisarna i lag Lundberg har gått från nybörjare till att representera Finland på inofficiella EM – på mindre än ett år.
– Det har gått väldigt snabbt, säger skip Melker Lundberg inför äventyret i Tjeckien.
När eleverna i Övernäs högstadieskola fick testa på curling under en dag i februari fattade Melker Lundberg, Jonas Fellman och Hemming Hanses snabbt tycke för sporten.
Curlingentusiasterna Mari Wickström och Thomas Jonsson tyckte att grabbarna skulle bilda ett lag till den nystartade Superettan.
Sagt och gjort.
Lundberg, Fellman och Hanses fick med sig skolkamraterna Isak Nordlund och Orvar Nordberg och laget var komplett.
15-åringarna ställde inte bara upp i Superettan.
De vann serien.
Och när ÅM avgjordes i maj segrade lag Lundberg på nytt.
Laget har under hösten fått specialträning av svenske coachen Jon Melin som har gillat det han har sett av Ålandsynglingarnas spel hittills.
– Jon säger att han aldrig har sett några andra ungdomsspelare som har utvecklats så snabbt som killarna i lag Lundberg, säger Åland curlingklubbs ordförande Thomas Jonsson.
Och utvecklingskurvan har fortsatt att peka uppåt under hösten.
I november skrällde lag Lundberg på nytt och vann junior-FM i sin första tävlingsstart efter en rafflande finalseger (6–4) mot lag Säntti.
Tack vare segern i JFM spelade lag Lundberg till sig en plats i European Junior Curling Challenge i Prag som inleds på söndag den 4 januari.
EJCC kan liknas vid ett inofficiellt EM där en kvalplats till junior-VM i Estland senare i vinter står på spel.
Läs mer i papperstidningen!

Oskar Magnusson