DELA

Framtiden är ljus för Annica Sjölund

FOTBOLL. En klubb där allting fungerar och där allt sköts seriöst.
Det står högst upp på Annica Sjölunds önskelista den här julen.
– Jag känner mig absolut inte stressad. Snart ska jag nog ha det klart med en ny klubb, säger hon.
Annica Sjölunds kontrakt med AIK gick ut i höst och åländskan valde då att inte förlänga med klubben. Något nytt kontrakt har hon inte undertecknat men allt lutar åt att det blir spel i Sverige även nästa år.
– Det ser så ut, men helt säkert vet man förstås inte förrän man skrivit på, säger hon.
Det har dock funnits ett visst intresse även från andra länder. Vilka dessa är vill Sjölund inte avslöja.
– Det är inget som är så nära att det är värt att prata om. Till största delen är det ändå svenska klubbar som hört av sig.
Just nu säger Sjölund också att det är i Sverige som hon har störst chans att utvecklas som fotbollsspelare.
– Om det skulle gå jättebra för mig i Sverige under de kommande åren så skulle det förstås vara roligt att få spela i USA någon gång. Men jag vill inte åka till USA bara för att åka dit, jag vill i så fall vara väl förberedd så att jag verkligen får spela.

Skytteligadrottning
Säsongen 2009 var Sjölunds andra i Stockholmsklubben AIK. Jämfört med hennes första säsong fick hon mer speltid och hon blev en tongivande spelare i laget. Bland annat vann hon lagets interna skytteliga.
– Ett år av hård träning ligger bakom det här årets framgångar. Dessutom bytte vi tränare den här säsongen och han har kanske haft mer förtroende för mig. Jag har fått en stor roll i laget och jag har trivts med det. Det brukar gå bra när man trivs, när man tycker att det man gör är roligt.
För Sjölund personligen har årets säsong alltså varit ett stort steg framåt. Men för AIK gick det inte så bra som man hade hoppats. Laget slutade på en åttondeplats i tabellen – inte alls där man inför säsongen hade hoppats på att hamna.
– Under första delen av säsongen spelade vi inte så bra men vi vann ändå matcher. Sedan började vi spela bättre men då vann vi inte. Det var många misstag i slutet av matcherna som ledde till att vi förlorade poäng. En åttonde plats var inte vad vi hade hoppats på, men så kan det gå.

Flera lämnar AIK
I november meddelade Sjölund klubbledningen att hon inte var intresserad av att förlänga sitt kontrakt.
– Det var ett beslut som hade växt fram under hösten. Jag hade bestämt mig ett bra tag före mötet med klubben.
Sjölund konstaterar att det finns saker i AIK som hon gillat och som hon trivts med, men samtidigt har det funnits annat som gjort att hon väljer att lämna klubben.
– Det är så mycket som ska stämma för att man ska trivas. I drömklubben fungerar allt utan problem och allt sköts seriöst. Det är klart att man vill få spela men bra träningar, bra organisation och bra anläggningar är också saker som spelar in. Det är så många saker som måste stämma för att man ska vara riktigt nöjd. I dag är det inte så många klubbar i Sverige som har allt det där.
I AIK har man på senare tid satsat mycket på juniorverksamheten. Som följd har a-laget fått stryka lite på foten.
– Det är kul och bra att man satsar på juniorerna, men samtidigt är det viktigt att man fortfarande satsar vidare på det andra.
Flera av dina lagkamrater (till exempel Laura Österberg Kalmari och Frida Höglund) lämnar klubben nu. Har det spelat in när du tagit ditt beslut?
– Nej, att de skulle lämna AIK blev känt ganska sent och då hade jag redan bestämt mig. Men om jag hade varit kvar i klubben hade det så klart känts tråkigt, det är ju inga dåliga spelare som slutar.

EM bästa minnet
Förutom med AIK har Sjölund också spelat mycket med damlandslaget i år. Första landskampen spelades redan i januari och höjdpunkten för året var självklart EM i Helsingfors.
– Det var stort att få uppleva det, mycket större än allt man är van med. EM är given etta bland minnena från det här fotbollsåret.
Sjölund tillägger att damlandslaget matchats mycket hårdare i år än tidigare, först inför EM och nu med VM-kvalmatcher.
– Vi har haft mycket mer med landslaget i år än tidigare. Jag tycker att det är bra, det är bra att det satsas. Samtidigt som det har slitit på en.
Men trots det tuffa schemat har Sjölund orkat hela säsongen. Hon säger själv att fysiken är bättre än någonsin och att hon dessutom blivit psykiskt starkare under året som gått.
– Jag är säkrare och mitt självförtroende är bättre än förut. Jag tror att jag blivit lite bättre på allt.

MALIN LUNDBERG

malin.lundberg@nyan.ax

tfn 528 462


Foto: STEFAN ÖHBERG

stefan.ohberg@nyan.ax