DELA

Fotbollsproffs och företagare

FOTBOLL. Här är fotbollsspelarna som varken spelar Playstation på fritiden eller kort på bortaresorna.

Möt IFK-kvartetten som startat företag med transparens som ledstjärna.
Nidbilden av professionella fotbollsspelare ser ungefär ut så här:

De tränar, spelar Playstation och läser aldrig böcker.

De bildar definitivt inte bolag mitt i karriären.

Här är IFK-kvartetten som vill slå hål på mytbildningen: Jani Lyyski, Albin Granlund, Aleksei Kangaskolkka och Kristian Kojola är från och med i våras kan kalla sig för företagare och entreprenörer.

Idén handlar om transparens i arbetslivet där deras sajt ska hjälpa jobbsökare att få en bild av sin kommande arbetsplats genom omdömen och betyg.

Ett slags Tripadvisor för arbetssökande, om man så vill.

Konceptet finns redan i USA och på vissa håll i Europa, men nu hoppas IFK:arna att det ska kunna slå även i Finland och Norden.

– Inom IFK har vi länge jobbat med öppenhet och att alla ska känna sig välkomna. I Finland har vi lyckats väldigt bra med det. Spelare pratar med varandra och vet om att du kommer till en familjär och trevlig klubb om du skriver på för IFK, säger lagkaptenen Jani Lyyski och får medhåll av Albin Granlund som bytte RoPS mot Grönvitt inför 2014 års säsong.

– Det var just de positiva saker man hört om IFK som fick en att välja klubben. Jag hade hört om den stabila ekonomin, tryggheten och faciliteterna.

Vill fylla luckan

 

Med idrottsvärldens öppenhet som inspiration vill nu IFK:arna försöka fylla luckan som finns i arbetslivet.

– Åker jag till Kuopio och spelar mot KuPS vet jag allt om den klubbens faciliteter, och jag kan prata med spelarna för att få höra hur det är att spela i den föreningen. Vi började i fjol att fundera på hur vi ska kunna göra en företagsidé av den öppenhet som finns inom idrotten, säger Jani Lyyski.

I slutet av april bildades bolaget Evulate (från engelskans evaluate=utvärdera).

– Vi lever i en värld av jämförelser. Ta Pricerunner eller Tripadvisor som exempel, vårt företag blir ett slags Tripadvisor för arbetsgivare, arbetstagare och arbetssökande. Tanken är att det ska gagna alla, säger Albin Granlund.

– Den info som går att få på företagens hemsida är ju skriven av arbetsgivarna själva, men det är mycket svårare att få info inifrån företaget. Tanken är att anställda i ett företag ska kunna använda vår plattform till att skriva av sig anonymt och recensera hur deras arbetsplats är – och arbetsgivarna har också möjlighet att bemöta kritiken oavsett om den är positiv eller negativ. Vi tror att vi kan fylla en lucka där eftersom det inte är lika lätt att få den typen av information i det civila arbetslivet som inom fotbollen.

Under sommaren har IFK-spelarna – där tre studerar eller har studerat ekonomi medan den fjärde – Jani Lyyski – har en Coaching och Sport Management-examen och står enligt egen utsago för åländskt bondförnuft i bolaget – besökt en rad olika åländska företag för att få en bild av intresset för deras produkt.

Ratar kortspel

 

Om någon månad är tanken att man ska kunna sjösätta hemsidan och knyta till sig de företag som redan flaggat för att de vill vara med från start. Att ha någonting annat än bara fotboll att tänka på har gjort de nyblivna företagarna gott.

– Särskilt när jag gick skadad för ett halvår sen. Då var det extremt viktigt att jag hade något annat att göra än fotboll. Man har så pass mycket tid som fotbollsspelare att det bara är bra att tänka på annat, säger Albin Granlund.

– Vi fyra umgås både privat och på bortaresorna, och på dem finns det ju hur mycket tid som helst att prata ihop sig på. Jag har blivit bättre på senare år att bara gå ut till match och köra, och inte tänka på en massa fotboll vid sidan av planen. För mig är det bara bra att ha något annat som tar upp min tid, säger Jani Lyyski.

Att hälften av IFK-kvartetten har passerat 30-årsstrecket och den andra hälften börjar närma sig det kan också påverka karriärsvalet, tror lagkaptenen.

– Man vill ju göra något i livet, och vi kan ta med oss saker från idrotten in i företagandet. Vill vi uträtta något så ser vi till att det händer. Och som sagt, vi har de där eviga bussresorna att snacka idéer på.

Ni spelar inte kort?

– Nej. Det är för Bobbie (Friberg da Cruz) och dem (skratt). Vi fokuserar på det här i stället.