DELA
Foto: Ida Jansson

Fotboll som förändrar

FOTBOLL. Futebol dá forças och Åland Uniteds fotbollsskola visar vägen till att tjejer ska våga göra det de vill.

– Vi vill att det ska vara lika många möjligheter för tjejer som för killar, säger Hanna Salmén, regional verksamhetsledare för Futebol dá força på Åland.
Under tre dagar har 80 unga flickor i åldrarna sex till 13 år spelat fotboll på gräsplanerna i Finström Markusböle. Fotbollsskolan, som arrangerades måndag till onsdag för andra året i rad, är ett samarbete mellan damfotbollsklubben Åland United och Futebol dá força. Futebol dá forças verksamhet inriktar sig på att stärka tjejers självförtroende och självbild med fotbollen som medel.

Hanna Salmén, regional verksamhetsledare för Futebol dá força på Åland, säger att det är som en vanlig fotbollsskola men bara för tjejer.

Varför är den bara för tjejer?

– Vi vill att det ska vara lika många möjligheter för tjejer som för killar. Det finns många osynliga hinder, till exempel att man har dåliga erfarenheter från sporten och har blivit åtsidosatt eller tror att man inte kan, som gör att man som tjej inte vågar ta sig till fotbollsplanen fast man egentligen vill, säger hon.

Deltagarna har varvat fotbollspelande med att leka och göra samarbetsövningar inomhus, med en lunchpaus mitt på dagen. Fotbollsskolan är kostnadsfri för att så många som möjligt ska kunna delta.

– Vi vill att det ska finnas så få hinder som möjligt, säger Salmén.

Läs mera i dagens Nya Åland!