DELA

Fortsatt FM-status för Käringsund Triathlon

TRIATHLON. I fjol markerade Käringsund Triathlon avslutningen på juniorernas FM-cup.
Även i år får tävlingen stå som värd för den finska ungdomseliten – på vägen mot något större.
– Målsättningen är att någon gång få arrangera senior-FM, säger Hubertus von Frenckell från Åland Triathlon Club.
I slutet av förra veckan kom det Finska triathlonförbundet med postitiva besked till Åland Triathlon Club.
Tävlingen Käringsund Triathlon får även i år stå värd för junior-FM:s cupavslutning i klasserna U15, U17, U19 och U23. Tävlingen hålls på lördag den 30 augusti och avgörs i triathlonens sprintdistans där juniorerna simmar 750 meter, cyklar 20 kilometer och springer 5 kilometer.
Övriga tävlingsorter för JFM-cupen är Hyvinge, Borgå, Seinäjoki och Kuopio.
– Förra året var första gången som juniorernas FM-cup introducerades som produkt, och då skickade vi in en intresseanmälan om att få arrangera en deltävling. Många ser det som en trevlig säsongsavslutning att få tävla på Åland, säger Hubertus von Frenckell, en av arrangörerna till Käringsund Triathlon.
– Utöver våra andra tävlingar är det roligt att få hit junioreliten. Det är ju exceptionella idrottare för publiken att titta på.


Hoppas på senioreliten
I framtiden hoppas von Frenckell att Käringsund Triathlon – som i augusti avgörs för sjätte gången – ska kunna få senior-FM till Åland.
– Vårt mål är att en dag få arrangera senior-FM som en del av Käringsund Triathlon. Vi tycker att det är roligt att arrangera tävlingar och ser gärna att vi växer, säger Hubertus von Frenckell som är medveten om att kraven på tävlingen i så fall skulle öka.
– Kraven på arrangören blir förstås större om man vill få FM-status för seniorer. Men egentligen har vi det mesta på plats redan med huvuddomare från förbundet, och externa aktörer som sköter den elektroniska tidtagningen. Vi får ta ett steg i taget, och junior-FM är ett sätt för oss att etablera vår tävling i den finska triathlonvärlden.


”Siktar på 250”
Förutom JFM-tävlingarna har Käringsund Triathlon klasser för såväl knattar som seniorer i de olika loppen som avgörs 29–30 augusti. Anmälningarna har börjat trilla in så smått och är ett drygt tjugotal till antalet så här långt.
– De allra flesta anmäler sig i juli, och vi siktar på att ha omkring 250 tävlande i år, säger Hubertus von Frenckell som gärna ser expansion även i de allmänna klasserna.
– Förhoppningsvis kan det bli 500 tävlande i något skede. Fler än så är det svårt att bli med tanke på områdets utrymmen.

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax