DELA

Första förlusten för ÅU

FOTBOLL. Det blev förlust för Åland United i helgen med siffrorna 0–5 mot Honka i Esbo. Siffrorna kunde ha varit mindre om United hade spelat försvarsspel, men de valde att anfalla vilket gjorde att siffrorna blev så stora.
I Esbo bjöds alla ålänningar i storstadsregionen in gratis till matchen mellan Honka och Åland United, men få dök upp.
– Jag tror inte att det var så många på plats, vi inom damfotbollen är inte så bortskämda med mycket publik, säger ÅU-tränaren Robert Dahlin och fortsätter:
– Vi bestämde oss tidigt för att gå ut och spela anfallsfotboll. Det ger mera än att bara spela försvarsspel och försöka hålla siffrorna nere.
Spelmässigt var Åland United mycket bra de första 25 minuterna av matchen och skapade många farliga chanser.
– Med lite tur kunde de ha blivit ännu farligare, säger Dahlin.
I den 21:a minuten kom Honkas första mål, och efter det började de regerande mästarna få igång sitt spel.
2–0 kom på en kontring efter en United-hörna som blev en kontring åt andra hållet.
– Efter 2–0 var det ett mycket bra Honka, säger Dahlin.

Okunskap
Honka fortsatte med sitt spel, men efter att laget gjorde några byten senare i matchen kunde United bjuda upp till kamp igen.
– Alla gjorde en godkänd insats, ingen var dålig, men ingen glänste heller. Det var en bra insats av laget, menar Robert Dahlin.
Det som blev avgörande enligt Dahlin, var bristen på erfarenhet och okunskap, samt att Honka har ett antal spelare i det finska landslaget, medan Åland United bara har Annica Sjölund.
Matchen var även viktig för Honka, med tanke på topp-striden.
– Hade Honka förlorat mot oss hade guldet varit väldigt avlägset, säger Dahlin.

Skadeproblem
Emma Liljegren var tillbaka efter avstängning men sparkade ihop med Ing-Marie ”Mimmi” Holmberg och fick föras till sjukhus.
– Vi vet inte så mycket ännu. Första diagnosen var att ett ledband har gått av i foten och det kommer att göra så att hon är borta i ungefär tre veckor, säger Dahlin.

Annorlunda motstånd
Nästa helg kommer FC Sport från Vasa till Åland, och då ser situationen annorlunda ut. Sport har mycket duktiga b-flickor som kan göra nästa helgs match tung, men saknas de så är lagen på ungefär samma nivå.
– Det är svårt att säga vad de har för lag, och vad vi får för lag, säger Robert Dahlin som för tillfället brottas med ett par skadeproblem i sitt lag.
– De lyckades ta poäng på HJK, men det lär bli en jämn match nästa helg.
Åland United ligger nu på tredje plats i serien, efter just Honka och HJK. Övriga matcher i damligan slutade enligt följande: Ilves-TiPS 2–3, Sport-SCR 1–0 samt KMF-Kuopio-HJK 0–3. PuiU-United möts klockan 17.00 i dag.

JOHAN ORRE

sport@nyan.ax