DELA

Forsell ser Finland som gruppfavorit

FOTBOLL. Vinst mot Färöarna är ett krav om Finland ska undvika att krångla till vägen till EM 2016.
Petteri Forsell tycker att landslaget borde sikta högre än så.
– Det känns som att vi borde vinna gruppen, säger mittfältaren.
På söndag inleder Finland kvalspelet till EM i Frankrike 2016 med bortamatch i Torshavn mot Färöarna.
Finländarna har aldrig tidigare spelat i ett stort mästerskap, men utsikterna till att kvala in den här gången har aldrig sett bättre ut. EM utökas från 16 till 24 lag i Frankrike, vilket innebär att de 53 kvallagen slåss om 23 platser (Frankrike är direktkvalificerat som värd).
Ettan och tvåan i de nio kvalgrupperna samt den bästa trean går direkt till EM, medan de åtta övriga kvaltreorna spelar playoff-matcher mot varandra om de återstående fyra platserna.


Grekland toppseedat
Finlands grupp består av toppseedade Grekland, Ungern, Rumänien, Nordirland samt Färöarna.
Ett högst överkomligt motstånd på papperet. Inte minst enligt IFK Mariehamns Petteri Forsell, 23, som finns med i truppen mot Färöarna.
– Jag tycker nog att vi borde gå till EM. Ser man till gruppen tycker jag att vi borde vinna den. Vi har så pass bra spelare att det är möjligt, säger Petteri Forsell.
– Men självklart är Grekland bra, och man vet aldrig med Rumänien som kan vara jämnstarka med oss. Men som sagt, jag tycker vår trupp ser nog så bra ut.


Hoppas på inhopp
Får skytteligatvåan Forsell vara med hela vägen i landslaget under EM-kvalets gång har han chans att skriva historia för Huuhkajat som en av de spelarna som banade väg för landets första mästerskapsdeltagande.
– Det vore något. Man måste ju inse att Finland är litet och vi kommer aldrig att bli som säg Tyskland. Jag tror att de har sex miljoner fotbollsspelare. Finland har väl inte ens en tiondel av det, säger Petteri Forsell som hoppas få speltid mot Färöarna.
– Man vet aldrig, står det 0–0 kan det hända man får komma in och försöka jaga ett avgörande. Men det kan också vara en större chans för mig om vi leder med tre, fyra mål.

oskar.magnusson@nyan.ax