DELA
Foto: PRIVAT

Försäljningsrekord för stall Jeppas

Speedy Gaga är Stall Jeppas största försäljning någonsin. Hästen såldes på auktion för 275 000 kronor i torsdags.

– Det är den dyraste häst vi har sålt, säger tränare och uppfödare Robert Ekström.
Robert och Pia Ekströms stall Jeppas hade två hästar till auktion, Jeppas Speedy Gaga och Jeppas Sputnik. Båda hästarna valdes tack vare sina stamtavlor ut till den selekterade auktionen på torsdagen.

Jeppas Speedy Gaga har en, för många, intressant stamtavla. Pappan Googoo Gaagaa var en av USA:s bästa travhästar som 2-3 åring och har bara 15 avkommor i världen, varav tre finns i Europa. Kullen som Speedy Gaga kommer ifrån är den första kullen från Googoo Gaagaa. Inom hästaveln finns en risk för att samma gener går runt till flera kullar, därför är en förstagångsavel intressant.

– Det blir ju nya blodslinjer i aveln, säger Robert Ekström.

Auktionen går till så att det först är uppvisning på dagen, då får intressenterna titta på hästarna och också se hur de rör sig. På kvällen blir det auktion, hästarna har 20 000 kronor som utgångspris och sedan börjar budgivningen.

– Vi kände att vi kunde få ett bra pris för honom men man blir aldrig riktigt klok på de här auktionerna. Människor hittar olika fel och fördelar med alla hästar, säger Ekström.

Och auktionen tog fart. Slutpriset hamnade på, för stall Jeppas, rekordsumman 275 000 kronor.

– Det kändes bra när priset knallade iväg och många budade aktivt, säger Robert Ekström.

 

 

NÖJDA Pia och Robert Ekström har sålt sin dyraste häst någonsin, Robert säger att de tidigare har sålt en häst för 200 000 kronor.
NÖJDA Pia och Robert Ekström har sålt sin dyraste häst någonsin, Robert säger att de tidigare har sålt en häst för 200 000 kronor.

Vi har ju redan investerat en del i hästen

Det kan bli även större inkomster för stall Jeppas eftersom uppfödaren får en procentuell andel av framtida vinster. Uppfödarandelen är i dag 10 procent, men kan komma att stiga till 20 procent för yngre hästar. I framtiden kan uppfödarandelen för de äldre hästarna minska och höjas för de yngre hästarna vilket premierar de yngre klasserna.

Vad innebär det för stall Jeppas att kunna sälja för så mycket pengar?

– Vi har ju redan investerat en del i hästen, den var inte gratis att köpa in från USA heller. Men det är förstås positivt när man i framtiden ska sälja hästar, säger Ekström.

Stall Jeppas andra häst, Jeppas Sputnik, såldes tillbaka till Åland och Ulf Erikssons stall Nilsas i grannbyn i Vestansunda.

– Vi har förstås sålt hästar på Åland men aldrig tidigare via auktion i Sverige. Jag skojade med Uffe att det var väl en lång omväg, säger Robert Ekström.

Jeppas Sputnik såldes för 60 000 kronor och har även han en fin stamtavla.

– Och så är det roligt att få följa den på nära håll, så vi är jättenöjda säger Ekström.