DELA

FORMTOPPAD

FOTBOLL. Finland missade VM – men Juliette Kemppi prickade rätt mot Frankrike.
Nu hoppas ÅU-tränaren Gary Williams att den 20-åriga anfallaren kan bygga vidare på sin fina form.
– Hon är glödhet, säger Williams.
I onsdags tog Frankrike emot Finland på Stade de l’Épopée, Calais, i den sista gruppspelsmatchen i VM-kvalet.
ÅU-anfallaren Juliette Kemppi öppnade målskyttet i den 19:e matchminuten, men fransyskorna vände och vann med 3–1 i tillställningen där också Nora Heroum och Adelina Engman fick speltid. Heroum fick förtroendet från start och byttes i den 67:e matchminuten ut till förmån för lagkamraten Engman.
Emilia Iskanius satt hela matchen på bänken.
Frankrike tog hem grupp 7 på 30 poäng, medan finländskorna slutade trea med 21 poäng och därmed missar VM-slutspelet i Kanada.
– Självklart är jag besviken att vi förlorade och inte tog oss till VM. Men den första halvleken var de bästa 45:e minuterna som vi har gjort i år, säger Kemppi.


”Behöver killer-instinkt”
På söndag ställs Åland United mot TPS i den första omgången i årets slutserie.
Juliette Kemppi, med ett förflutet i Åbo-laget, bidrog med fyra mål när ÅU besegrade TPS med 7–2 på WHA i den näst sista grundseriematchen.
– Laget spelade bra och vi hade en fin moral hela matchen då.
Så säkerligen vet du hur man gör mål på TPS?
– (Skratt) Ja, och så klart vill jag göra fler mål mot mitt gamla lag nu.
ÅU-tränaren Gary Williams hoppas att folk tar sig till WHA för att se Juliette Kemppis storform.
– Hon gjorde mål mot Frankrike och är glödhet nu, säger Williams och utvecklar:
– Du kan springa mot bollen på olika sätt. Hon gör det med en glöd som visar att hon ska vara där först. Som anfallare behöver du den killer-instinkten; att varje bollberöring är viktig.


Halva truppen borta
Juliette Kemppi blir glad när hon får höra de fina orden från Gary Williams:
– Det är skönt att höra eftersom han är min tränare, säger hon.
Men på söndag får ÅU klara sig utan mittfältsmotorn Sarah Robbins som är avstängd efter fyra gula kort. Emilia Alajääski kommer troligtvis inte heller till spel då hon är febersjuk.
Uppladdningen inför helgen har inte heller varit optimal för ÅU som haft sex spelare på landslagsuppdrag: Adelina Engman, Emilia Iskanius, Nora Heroum och Juliette Kemppi i A-landslaget, Emilia Alajääski i U19-ditot och Pille Raadik i det estniska landslaget.
Därtill har Ellen Ahlström och Maryette Karring saknats på träningarna på grund av studier på fastlandet. Något som gjort att tränaren Gary Williams fått anpassa träningarna:
– Det är en utmaning när man har halva truppen borta. Men spelarna som tränat här har varit väldigt proffsiga. Det var en bra möjlighet för dem att få lite mer individuell träning, säger han.Totte Vesterlund

totte.vesterlund@nyan.ax

tfn 528 478

Foto: Joakim Holmström