DELA
Foto: ANSSI JOKIRANTA/LAPIN KANSAGLÖDHET Walter Viitala (till vänster) stod i vägen för det mesta borta mot PS Kemi och den formstarke helsingforsaren är en av anledningarna till IFK:s fina ligastart.

Formstark Viitala ska ta IFK vidare

FOTBOLL. Cuphjälte i fjol.

Bäst på planen senast.

Nu ska Walter Viitala rädda IFK till kvartsfinal.

– Jag spelar min livs fotboll just nu, säger målvakten inför cupåttondelen mot Lahtis i kväll.
Efter fyra ligasäsonger med FC Honka valde Walter Viitala att lämna Esbolaget för IFK Mariehamn.

Men första säsongen i Grönvitt blev tuff för Helsingforsmålvakten som bara gjorde sju ligamatcher från start för IFK bakom förstavalet Otso Virtanen.

– Det var jobbigt mentalt för mig i fjol, och jag hade såklart mina åsikter om hur tränaren (Pekka Lyyski) valde målvakt. Vissa nätter hade jag svårt att sova, för jag gjorde allt rätt och jobbade så hårt men fick ändå inte spela. Samtidigt är det en del av det här jobbet, ibland är man på bänken. Och när jag ser tillbaka tror jag att fjolåret betydde mycket för mig, jag blev mentalt starkare av motgångarna, säger Walter Viitala som ändå fick vara med om 2015 års höjdpunkt.

24-åringen fick chansen i cupfinalen mot Inter i avstängde Otso Virtanens frånvaro och var med om att föra IFK till klubbens första nationella titel.

I år är han given förstamålvakt i Mariehamn eftersom Otso Virtanen flyttat till skotska Hibernian. Och inledningen har lovat gott; IFK står på nio poäng efter fyra matcher och i 2–1-segern borta mot PS Kemi senast blev Viitala vald till matchens lirare för sina matchavgörande räddningar.

– Min form är riktigt bra just nu och jag har en väldigt bra känsla. Jag spelar min livs fotboll och har hållit nollan två gånger hittills i ligan. Kemin med backlinjen finns där och vi spelar verkligen som ett lag, klart att sånt ger en självförtroende.

I kväll väntar FC Lahti hemma på Wiklöf Holding Arena för IFK i Finska cupens åttondelsfinal. IFK tog sig dit efter en galen match borta mot division III-laget FC Legirus (vinst efter förlängning, 3–1).

– En av min karriärs konstigaste matcher. Men vi hittade ett sätt att vinna och mot Lahtis måste vi göra bättre ifrån oss om vi ska nå kvartsfinal. Cupen betyder mycket för oss, och vi vill såklart gå hela vägen i år igen, säger Walter Viitala.

IFK Mariehamn kommer till spel utan lårskadade Albin Granlund mot FC Lahti. Vissa frågetecken finns också kring Anthony Dafaas (känningar i höften) medverkan.

Walter Viitala drogs med en lårskada på försäsongen, men (nästan) allt är solsken nu.

– Jag fick en smäll mot vänster lår hemma mot RoPS som jag har känt av lite sen dess, men det är ingen fara.