DELA

Fonzie travar mot eliten

TRAV. Det åländska kallblodet Fonzie ställer på lördag upp i ett av de största loppen för fyraåriga kallblod i Finland.
– Det är bara Kriteriet som är större för fyraåringarna. Förhoppningarna är inte så stora, det är bara kul att vara med, säger Ralf Göstas, en av ägarna.
Kallblodet Fonzie har fått en smakstart på tävlingskarriären. Den fyråriga valacken började tävla i år och på fem starter har det blivit två vinster och två andraplatser.
– Allting, både i träning och tävling, har löpt på under en längre tid. Allt har gått som planerat, säger tränaren Ralf Göstas som äger Fonzie tillsammans med Tore Göstas.
På lördag väntar den hittills största uppgiften i hästens karriär. Kallblodsloppet, med ett förstapris på 10.000 euro, ingår i Kungstravet, som är en utav de största travhändelserna i Finland varje år.
– Det är det näst största loppet för fyraåriga kallblod i Finland, det är bara Kriteriet som är större och dit är vi inte anmälda, säger Göstas.


Liten slant
Förhoppningarna inför loppet är inte stora, enligt tränaren.
– Det får gå som går, det är kul att vara med. Kanske vi kan ta en placering mitt i fältet och få med oss en liten slant hem, säger Göstas.
Fonzie, som får proffskusken Harri Koivunen i sulkyn, startar från spår sex.
– Det är ett bra spår, det är fritt fram att välja vilken position man vill ha. Hästen kan öppna snabbt men går nog bäst i rygg på någon under loppet. Harri är rutinerad och känner hästen så han får välja taktiken. Det är tufft motstånd i loppet och kan gå ganska snabbt, med en ryggresa kan nog Fonzie komma på slutet, säger Göstas.
Hur ser framtiden ut för Fonzie?
– Vi har inte tittat så mycket framåt efter det här loppet. Det har varit en lång säsong. Vi får kolla vad hästen orkar med, resorna tar hårt på honom.

Dan Sjöblom

dan.sjoblom@nyan.ax