DELA

”Fokus på försvar”

FOTBOLL. Mot FC Åland ville IFK få i gång anfallsspelet.

Inför Geflematchen på söndag ligger fokus på försvaret för IFK Mariehamn.
IFK smygstartade försäsongsmatchandet i förra helgen med en 3–0-seger över division II-laget FC Åland. På söndag väntar allsvenska Gefle i Eckeröhallen (avspark 15.00), och det tuffare motståndet ställer högre krav på Grönvitts defensiv.

– Jag tycker att vårt anfall var ganska bra mot FC Åland. Mot Gefle lär vi inte dominera på samma sätt och därför har vi jobbat mer med defensiven på träningarna, säger Peter Lundberg.

Försäsongen är visserligen ännu ung – IFK har fem ligamatcher och tre träningsmatcher, åtminstone, att avverka före ligapremiären den 2 april – men Lundberg vill se att konturerna i Grönvitts försvars-, anfalls- och omställningsspel börjar skönjas redan nu.

– Jag vill att huvudprinciperna i vårt sätt att spela sitter. Vi ska sätta vårt zonspel i försvaret med överflytt till bollsida, sitta ihop korrekt med laget och gå in i press i rätt lägen för att sen kunna ställa om till anfall, säger ”Lundis”.

Kari Virtanen, som delar på huvudtränarsysslan med Lundberg, anländer till Åland under fredagen och är med på IFK-bänken för första gången mot Gefle. Alla spelare ska vara tillgängliga för spel på söndag, och dessutom återfinns junioren Joel Mattsson (bilden) i matchtruppen.

Oskar Magnusson