DELA
Foto: Jonas Edsvik

Föglöfriidrotten lever vidare

FRIIDROTT. FUIA har länge ordnat klubbmästerskap i friidrott ute på Föglö om somrarna. I år var inget undantag.
– Jag har mycket minnen från tävlingar här när jag var yngre, säger arrangören Marie Snällström.

Föglö är ingen stor kommun och FUIA, alltså Föglö ungdomsförenings idrottsavdelning, är ingen stor förening.

Men de jobbar på, och i måndags var det dags för ännu ett klubbmästerskap. Det var juniorerna som tävlade i tisdags, och uppslutningen var med Föglömått mätt stor.

– Jag tyckte det gick jättebra. Vi hade mycket barn, fler än förra året och folk verkar nog ha tyckt att det var kul, säger Marie Snällström.

Totalt deltog nio barn i mästerskapets tre klasser: kula, 60 meter och 100 meter. Men i tisdags var det inte resultaten som var i fokus.

– Vi gör det nog mest för upplevelsen. För barn som kommer tillbaka efter flera år kan det ju vara kul att se på hur mycket man utvecklats, men det är mer en kul grej än något annat. Ett sätt att få barnen att göra annat än att bara sitta hemma, säger Snällström.

Nystart

Förra sommaren blev det lite av en nystart för FUIA:s friidrottssektion. Man började återigen med faktiska träningar och ordnade klubbmästerskap. I år har den uppåtgående trenden fortsatt.

– Vi har nog försökt hålla igång så mycket som möjligt. Hela juli har vi tränat varje vecka, förutom en gång då det spöregnade, och nu har vi två tävlingar kvar också.

FUIA:s friidrottsverksamhet är dock främst igång under sommarmånaderna. Deltagarunderlaget och förutsättningarna finns helt enkelt inte under resten av året.

– Det skulle ju vara kul, men efter sommaren blir det bara kallare och mörkare, och vi har inte riktigt något inomhusställe att träna på. Dessutom har jag själv ju ett jobb att sköta då, så jag har inte lika mycket tid över, säger Marie Snällström.

Hur tufft är det att hålla igång verksamheten på lilla Föglö?

– Ja, det blir ju lite småskaligt. Man måste verkligen ha ett intresse för det. Jag jobbar dessutom och bor i stan, men jag har mycket minnen från tävlingar här när jag var yngre. Så nu försöker jag återskapa det jag upplevt, men det är inte alltid lätt.