DELA

Finström kvar i division II

GRIFK 2
IFFK 3
FOTBOLL. Segern över serieledarna GrIFK i lördags gör att IF Finströmskamraterna stannar kvar i division II. Samtidigt som IFFK vann förlorade även det konkurrerande laget SoVo. Platsen i tvåan säkrades alltså på två ställen. Men innan matchen var det spänt i laget.
Men 20-25 minuter kvar av matchen byttes Mohamed Bellhassan in. Ställningen var då 2-2 och MuSa ledde borta som SoVo. Platsen i tvåan var alltså i stort sett klar i det läget.
IFFK gick ner från deras ursprungliga 4-3-3-uppställning till 4-4-2 samtidigt som GrIFK pressade på. Men då stack IFFK på en kontring. Toni Lyyski kunde med en enkel passning friställa Bellhassan som satte segermålet målet via målvakten. Nu var platsen definitivt klar.
– Stämningen var på topp efteråt och killarna var nöjda, säger assisterande tränare Bernt Danielsson. Oddsen var ganska höga men vi har trott det hela tiden.
Efter matchen försvann all anspänning som innan låg över laget. Enligt Danielsson var det väldigt lugnt och det var nöjda killar som kom hem i natt.

Låg under två gånger
Men det hade hänt saker innan det att Bellhassan stötte in segermålet. Bland annat hade GrIFK tagit ledningen två gånger. Första målet kom redan efter ungefär tio minuter.
– Det kändes tungt för vi hade matchen. Det var första gången de var i straffområdet. De fick billiga mål men vi styrde spelet, säger Danielsson.
Båda målen var kontringar men IFFK lyckades replikera med snabba kvitteringsmål. Danielsson berömmer killarnas moral.
– Alla kämpade och killarna visade att de ville vinna och säkra det på det viset.
Hur var stämningen i omklädningsrummet?
– Det var hemskt lugnt innan match. Vi har många spelare med stor rutin och det har sett bra ut på träningarna i veckan.

Lundberg målskytt
IFFK:s första mål kom efter ett inlägg av Tony Jansson som Peter Lundberg styrde in. Även det andra målet gjordes av Lundberg. Toni Lyyski skarvade och Lundberg kom i djupled och kunde sätta 2–2. Detta var också ställningen i halvtid.
Berättade ni resultatet i den andra matchen för dem?
– Det var några killar som frågade och frågade de svarade vi. Så några visste om det.
I andra halvlek fortsatte IFFK behålla trycket men efter det tredjemålet flyttade GrIFK upp spelet och satsade för fullt. Men IFFK kunde bevaka ledningen och styra spelet.
Precis som de gjorde under hela matchen.

Ville spela enkelt
– Vi försökte spela lite enklare och rakare med tanke på det våta underlaget och vi lyckades jättebra. Vi ville få in bollen i boxen så snabbt som möjligt och ha hög press på backlinjen. Det fungerade mycket bättre än förra lördagen.
Att IFFK nu stannar kvar i division II tror Danielsson betyder jättemycket. Både för klubben och Åland.
– Jag tror det betyder mycket för åländsk fotboll och IFK Mariehamn. För dem är det viktigt att kunna skicka spelare till IFFK. Men samtidigt måste Finström få en ordentlig trupp.
Det är också det som är klubbens stora bekymmer. Många spelare lämnar klubben för studier och ibland är det bara en 7-8 spelare på träningarna. Men detta är något styrelsen för sätta sig ner och diskutera, säger Danielsson.

JOHAN LARSSON

johan.larsson@nyan.ax