DELA
Foto: Fredrik Törnroos

Fem av sex tävlingar tv-sänds

TRAV. Det blir sex tävlingsdagar på Åland inkommande år och av dem tv-sänds fem.
– Jag är väldigt nöjd över att det blir på det här sättet. Ett steg i rätt riktning för oss, säger Barbro Carlsson, ordförande i Ålands hästsportförening.

Som Nya Åland tidigare skrivit har Ålandstravet tilldelats en V65-omgång inkommande säsong. Den går av stapeln lördagen 19 augusti.
Men nu är hela tävlingskalendern för 2017 spikad. Sammanlagt blir det sex tävlingsdagar på Norrböleovalen, varav fem tv-sänds i ATG Live. I fjol tv-sändes fyra av Ålandstravets sex tävlingar.
– Vår målsättning är att få alla tävlingar tv-sända men att åtminstone fem av våra sex tv-sänds nästa år är helt klart ett steg i rätt riktning, säger Ålands hästsportförenings ordförande Barbro Carlsson, som också är kusk och tränare.
Att Ålandstravet är måna om tv-sända trav har ekonomiska motiv bakom sig. Tv-sända trav resulterar i högre spelomsättning hos ATG (travsportens spelbolag i Sverige) och hos Fintoto (travsportens spelbolag i Finland), vilket i sin tur genererar större intäkter till Ålandstravet eftersom Ålandstravet får en viss procent – ungefär fem – av den totala spelomsättningen.
Barbro Carlsson menar att Ålandstravet, på sikt, inte har råd att arrangera icke tv-sända trav.
– Under så kallade ”mörka trav”, alltså tävlingar som inte tv-sänds någonstans, bär sig inte våra kostnader ekonomiskt. Även om vi har tämligen låga prissummor så är ”mörka trav” rena förlustaffärer för oss, säger hon och fortsätter:
– Därför är det av största vikt för oss att vi fortsätter jobba för att få samtliga våra travtävlingar tv-sända. Som jag tidigare sade, fem av sex är bra och ett steg i rätt riktning. Till nästa år siktar vi ännu högre.

Tävlingsdagar säsongen 2017: Lördag 29 april (saxbana), söndag 14 maj (saxbana), fredag 7 juli (saxbana), lördag 8 juli (saxbana), lördag 19 augusti (V65), lördag 7 oktober.