DELA

Fellman: ’En resa som aldrig tar slut’

JUDO. Ett livslångt lärande där man ständigt möts av nya utmaningar.
Ålands judoklubbs Eva Fellman gick i helgen från tredje till fjärde gradens svart bälte.
– Det finns nog bara en handfull kvinnor i Finland med en högre ”dan”, säger Fellman.
Eva Fellman är ordförande i Ålands judoklubb och har utövat sporten i 32 år.
Den gångna helgen fick hon ytterligare ett kvitto på sin utveckling i ”Den mjuka vägen”, som judo skulle kallas i översatt från japanska till svenska. Hennes ”Kata”, ett program bestående av femton olika tekniker, godkändes av graderingsmännen i Jyväskylä – och därmed har Eva Fellman gått från den tredje till den fjärde gradens svart bälte.
– Jag skickade in min ansökan till Finska judoförbundet redan i oktober där jag berättade om mina utbildningar, vår verksamhet i klubben och hur många timmar per vecka som jag är på mattan. De bedömde att jag hade tillräckligt många poäng för nästa grad och så for jag dit och visade upp mig, säger Eva Fellman som fick hjälp av Stockholmsklubben IK Södras Tomas Rundqvist i Jyväskylä.


Sex års väntan
– Man måste vara ganska sammansvetsade eftersom han måste veta i vilken ordning teknikerna kommer och hur han ska agera.
Eva Fellman tog tredje ”dan” (tredje gradens svart bälte) 2008, och har inte ägnat nästa grad särskilt många tankar sedan dess.
– Inte vet jag om det personligen gör någon skillnad. Jag skryter inte om att jag har fjärde gradens svart bälte. Men för mina elever kan det vara bra att ha en högt graderad tränare. Och för klubben är det också bra.

Läs mer i torsdagens Nyan.

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax