DELA
Foto: Jonas Edsvik

FCÅ kan ha spelat uppgjord match

FC Åland kan ha dragits in i så kallad matchfixing utan att vara medvetna om det. De Telegraaf rapporterade i går att FC Atlantis misstänks för att ha förlorat matcher medvetet.

Hemmamatchen mot FC Åland är en av de fyra matcher som utreds.
Nederländska De Telegraaf rapporterade på torsdagen att fyra nederländska spelare i Helsingforsklubben Atlantis FC misstänks för manipulation.

– Bollförbundet är medvetet om misstankarna mot de här spelarna i augusti–september i år, skrev Bollförbundet i ett pressmeddelande på torsdagen.

Förbundet uppger att man sett ovanlig vadslagning om lagets matcher. Bollförbundet, Veikkaus, delegationen för idrottsetiska frågor och polisen utreder ärendet. Bollförbundet överväger att polisanmäla om det i utredningen framkommer tillräckliga skäl för det.

De Telegraaf rapporterar att de misstänkta spelarna är backen Derwin Martina, 22, mittfältaren Salah Hamza, 22, yttern Ayoub Ait Afkir, 21, och anfallaren Irvingly van Eijma, 22. Av dem spelade alla utom Van Eijma i tre matcher för Atlantis, den 26 augusti mot FC Espoo, den 2 september mot TPV och den 17 september mot FC Åland. Van Eijma spelade bara mot FC Espoo.

Atlantis förlorade mot FC Espoo med 3–4 efter att ha lett med 2–0 och 3–1.

Afkir, Hamza och Van Eijma gjorde målen. Espoo kvitterade och gjorde segermålet under de tio sista minuterna.

Mot TPV förlorade Atlantis med 1–3 (Afkir målskytt) och mot FC Åland med 0–2. Mot FC Åland togs Afkir, Hamza och Martina av planen.

Atlantis lagledare Janne Wikman säger till FNB att klubben inte just nu kommenterar. Atlantis hotas av degradering och ligger under nedflyttningsstrecket i grupp B i herrtvåan.

Ilta-Sanomat rapporterade först i Finland om De Telegraafs uppgifter.

Läs mer:
”En del av fotbollen som inte är så charmig”