DELA

FC Åland skrotar andralaget

FOTBOLL. Kommande säsong får Åland två lag i trean – men inget i femman.
Det står klart efter att FC Åland beslutat sig för att skrota planerna på ett andralag.
– Vi har en för tunn trupp, säger ordföranden Kristian Andersson.
I höstas blev det klart att Siffk:s och Hammarlands representationslag skulle ersättas av FC Åland. Tanken var att spela med ett lag i trean och ett i femman. Men nu blir det bara ett FC Åland-lag i trean.
– Egentligen började det redan i fjol. Vi hade en stomme från det gamla HIK-laget som anmälde sitt intresse för att spela, också tänkte vi fylla på med unga spelare, säger Kristian Andersson och fortsätter:
– Men den gamla stommen slutade och vi hade inte tillräckligt med folk. Det var ett krig hela sommaren för att få ihop lag till division fem. Nu visade det sig att det är samma problem i år igen. Vi har en för tunn trupp och får inte tag i spelare som vill spela i femman.


Lanserar nytt ungdomslag
Föreningen väljer i stället att gå in med ett P16-17-lag i Upplandsserien för att ge speltid åt de yngre killar som inte vill satsa på division III-spel.
– Det positiva är att vi, i stort sett, har samma antal spelare som i fjol. Rent fotbollsmässigt har vi inte tappat någonting, och en riktigt bra serie i Uppland är bättre än division fem i Åbo. Ungdomsserien i Uppland håller bättre kvalitet för våra unga spelares utveckling, säger Kristian Andersson.
Laget i ungdomsserien kommer att utgöras av de spelare födda 1997 och 1998 som representerade HIK förra säsongen. Klubben kommer dessutom att fylla på med 99:or.
– I och med det säkerställer vi att alla kan spela vidare. Det är ingen som blir kvar på sidan.
FC Ålands styrelse ville egentligen inte lägga ned division V-laget, men när underlaget ser ut som det gör såg de inget annat val.

Läs mer i tisdagens Nya Åland!

Totte Vesterlund

totte.vesterlund@nyan.ax