DELA

FC Åland i trean och femman

FOTBOLL. Glöm Siffk och Hammarlands IK.
Nästa säsong kommer båda föreningarnas A-lag att spela under ett och samma namn: FC Åland.
– Vi kommer få större friheter mellan lagen, säger FC Ålands styrelseordförande Kristian Andersson.
I år fanns ett farmaravtal mellan Siffk och HIK, men det behövs inte nästa säsong. Då kommer nämligen FC Åland ersätta Siffk i division III och FC Åland 2 göra samma sak med Hammarlands IK i division V.
Förändringen har varit på gång sedan ett år tillbaka. I augusti blev FC Åland en egen förening och nästa år kommer medlemsföreningarna Hammarlands IK, IF Finströmskamraterna, IF Fram och Sunds IF att samarbeta ännu tätare.
– Meningen har alltid varit att alla senior- och ungdomsspelare ska skrivas under samma tak eftersom det underlättar, säger Kristian Andersson.


”Bygga upp dem”
Kristian Andersson menar att FC Åland inte ska ses som något hot mot medlemsföreningarna.
– Jag har bara upplevt det som positivt. Det är en förlängning av medlemsföreningarnas vilja; det är dem som har drivit det, säger han och fortsätter:
– Jag har inte stött på någon som tycker att det är negativt. Alla tycker att det är bra att vi hjälps åt för att ungdomarna ska ha lag att spela i. A-lagen har under en längre tid varit urholkade, men nu har vi chans att bygga upp dem.
Det arbetet har påbörjats nu. Kristian Andersson tror att det kan ge division III-laget bättre möjligheter att stiga i seriesystemet i framtiden.
– I förlängningen är jag helt övertygad om att det underlättar. Nu har vi chansen att bygga upp lagen ordentligt, men vi måste ha en ordentlig ungdomsverksamhet att stödja oss på så vi inte bli ett jojo-lag, säger han.


”Lysande”
I måndagens Nya Åland skrev vi om FC Ålands P13-lag som vann sin Upplandsserie och föreningens P14-lag som blev tvåa i sin motsvarighet.
Kristian Andersson tycker att framtiden för FC Ålands ungdomar ser ljus ut.
– Den är lysande. Vi har engagerade och aktiva ungdomar och till nästa år får vi upp ett till lag när P01 börjar spela i Upplandsserien.
Alexander Semenov kommer att fortsätta som tränare för division III-laget, och han kommer också att finnas med som en extraresurs för division V-laget som dock ska få en egen tränare.
– Vi har ingen klar än, men vi arbetar på det, säger Kristian Andersson.

Totte Vesterlund