DELA

FC Åland hoppas på div. 2

FOTBOLL. Vasa IFK flyttas upp i herrarnas division I. Då gör sig division III-laget FC Åland redo för avancemang.
– Vi förväntar oss en förfrågan från Bollförbundet, säger FC Åland-ordföranden Kristian Andersson.
När ett ekonomiskt svårt sargat FC Honka inte beviljades ligalicens för säsongen 2015 uppstod en lucka i det finska seriesystemet.
För att täppa till den beslutade det Finska bollförbundet att flytta upp Helsingforslaget Atlantis i Ettan. Men när inte heller de uppfyllde de ekonomiska kriterierna för spel i landets näst högsta serie gick platsen i stället till Vasa IFK. Det kan visa sig bli en vinstlott för FC Åland.
Säsongen 2014 blev laget tvåa i Rikstrean och missade uppflyttning. Men eftersom FC Åland hade flest poäng av samtliga serietvåor i de olika division III-serierna borde det bli ålänningarna som får ta klivet upp, menar FCÅ-ordföranden Kristian ”Kricke” Andersson.


Bästa tvåan
– Jag tycker att det borde bli så. Särskilt nu när ett lag från västra zonen (Vasa IFK) gick upp i ettan så ligger vi rimligtvis ännu närmare till hands än om ett lag från en annan zon hade flyttats upp, säger ”Kricke”.
– Går man på rent sportsliga grunder så ska vi få frågan av Bollförbundet. Det var ju så man gjorde när man flyttade upp lag från division II till Ettan.
FC Ålands målsättning är att vinna Rikstrean i år. Men ”Kricke” menar att föreningen är redo om man erbjuds en plats i division II.
– Jag tror att vi är det. Vi har en väldigt bra trupp som jag tror skulle kunna klara sig kvar i tvåan. Visst, det blir en helt annan satsning, och spelarna har förstås sista ordet. Men det känns bra.


Sponsorfråga
På onsdag släpps ligaprogrammet för 2015. Därefter har FC Åland fått löften av Bollförbundet att de ska börja kika på serieindelningen i de lägre divisionerna.
– Vi har ju några spelare på gång in i laget som är stand by. Självklart är man mer attraktiv som klubb om man spelar i en serie högre upp. Sen blir det förstås dyrare att spela i division två, men vi har haft lite möten med våra sponsorer och det låter positivt, säger Andersson.

Oskar Magnusson