DELA
Foto: Jonas Edsvik

Familjejudo – där barn möter vuxna

JUDO. Grodhopp, cirkushästar och brottning. En roligare start på söndagen kan det knappast bli, menar sjuåriga Molly Påvals.
– Det är så kul. Framför allt att brottas, säger hon.

Varje söndag mellan 11 och 12.30 arrangerar Ålands judoklubb något som föreningen kallar för familjejudo. Det är ett träningspass, som framför allt består av lekar, för barn tillsammans med vuxna.
– Det här är andra året som vi kör familjejudo, berättar Ålands judoklubb Diana Lindström och fortsätter:
– Idén har vi egentligen tagit från Sverige där många judoklubbar använder sig av detta koncept. Familjejudo riktar sig i grunden till lite mindre barn, från tre år och uppåt och är ett sätt att introducera såväl den fria leken som sporten för både barn och vuxna.
Under söndagens familjejudo närvarar ett tiotal personer. Fyra av dem tillhör familjen Påvals: Pappa Johan Påvals, mamma Lotta Angergård samt döttrarna Molly Påvals (sju år) och Agnes Påvals (sex år). Familjen bor på Vårdö och enligt dem är familjejudon en perfekt söndagsunderhållning.
– I och med att vi bor på Vårdö är det svårt att i veckorna hitta tid till organiserade aktiviteter, där vi alla kan delta, säger Lotta Angergård innan Johan Påvals flikar in:
– Det var egentligen Molly som först intresserade sig för judo men det här är ju ett bra sätt för oss alla att göra någonting tillsammans. Det är tredje eller fjärde gången som vi är på familjejudo, så vi är ganska nya här.

Läs hela artikeln i tisdagens Nya Åland.