DELA

Familjeaffär för Ribeiro mot TPS

FOTBOLL. Med pappa Marcus som stöd på läktaren hoppas Bernardo Ribeiro kunna ta IFK Mariehamn till bronsplats i Tipsligan.
Och därigenom spela till sig ett kontrakt.
– Når vi Europa League tror jag mina chanser att få fortsätta här ökar, säger brasilianaren.
Bernardo Ribeiro skrev på ett korttidskontrakt med IFK Mariehamn i slutet av juli och debuterade bara någon dag senare hemma i 2–0-vinsten mot TPS.
På söndag står Åbolaget ånyo på IFK:s meny.
Den här gången på bortaplan och med betydligt högre insatser: IFK måste vinna för att hålla liv i sin Europa League-dröm. Vid seger kan laget få till en ren ”bronsmatch” mot tredjeplacerade VPS hemma på WHA den 26 oktober, förutsatt att fyran Lahtis tappar poäng borta mot Honka på söndag.
– Allt vi tänker på nu är att ta sex poäng på de sista två matcherna, och förhoppningsvis ska det räcka även om VPS har bättre målskillnad än oss just nu, säger Bernardo Ribeiro.


Europaspel i Albanien
– Jag vet att den här klubben aldrig har blivit bättre än fyra förut så att få brons vore historiskt. Att vi då också tar oss till Europa League är en bonus, jag spelade Champions League-kval med Skënderbeu i Albanien mot APOEL från Cypern för ett par år sen, så att få spela ute i Europa är något jag gärna gör igen.
Den 24-årige brasilianarens kontrakt med IFK går ut efter säsongen. Han har fått kontraksförslag från en annan klubb i Finland samt en utomlands, men han gör ingen hemlighet om var han själv vill spela.
– Jag vill stanna i IFK. Den här klubben tar väl hand om sina spelare och jag trivs jättebra. Nu på slutet har mitt spel börjat stämma mer och mer så jag hoppas IFK vill ha mig kvar, med det är upp till dem nu.


”Speciell match för mig”
– Men jag tror att om vi tar oss till Europa League-kval så ökar mina chanser att bli kvar eftersom klubben förmodligen får större möjigheter att bredda truppen.
Till TPS-matchen får Bernardo Ribeiro stöd från pappa Marcus, som just anlänt Åland efter att ha besökt Bernardos bror Gabriel som är proffs i italienska AC Lumezzane.
– Pappa har alltid varit min största supporter. Det var fyra år sedan han såg mig spela hemma i Brasilien så det blir en väldigt speciell match för mig mot TPS. Mamma (Jamila) ville komma hit också, men hon sa att någon måste ju jobba också, säger Bernardo Ribeiro och skrattar.

Oskar Magnusson