DELA
Foto: PRIVAT<07_Bildrubrik>ÅLANDSTRUPP De tjugoen IF Åland-simmarna ställde upp på 95 sträckor och tog hem 35 medaljer.

Familjär åländsk simsuccé i Gimo

SIMNING. De många medaljerna i Valloncupen var en sak.

Känslan av att lotsa in nybörjare i tävlingssammanhang och svetsa samman en grupp gladde än mer för IF Åland.

– Vi satte inte prestationen främst. Viktigast var sammanhållningen, säger simtränaren Göte Winé.
Tjugoen simmare representerade IF Åland på Valloncupen i Gimo i helgen. Göte Winé och Kjell Hansen var med som ledare där Winé hade fokus på de mer rutinerade simmarna, medan Hansen tog hand om de allra yngsta. Och det fanns en hel del av den varan i Ålandstruppen i lördags.

– Det är särskilt glädjande att vi hade med många yngre simmare, 10-11-åringar, som aldrig tävlat utanför Åland tidigare. Sen hade vi också flera simmare kvar på Åland som inte kunde delta i helgen och det visar vilken bredd vi har, säger Göte Winé.

Att så många nybörjare i tävlingssammanhang tog plats i truppen gjorde att fokuset från IF Ålands sida låg lika mycket på teambuilding som prestationer i bassängen.

35 medaljer

– Ja, vi hade riktigt roligt. Det var många nya föräldrar med som hjälpte till att heja på våra simmare. Vi satte inte prestationen i första rummet hela tiden utan det handlade lika mycket om gemenskap och att svetsa samman gruppen, säger Göte Winé.

Men det saknades inte åländska framgångar i Uppland för det.

De 21 åländska simmarna ställde upp på 95 sträckor, noterades för 51 personbästan och tog hem 35 medaljer (14 guld, 16 silver, 5 brons).

– Självklart är det lättare att slå personrekord för de allra yngsta, 02:orna och 03:orna, eftersom de inte har simmat så många gånger tidigare. Men flera personrekord imponerar; exempelvis ligger Olivia Weuro redan på hårda tider trots att hon är 02:a, säger Göte Winé.

Läs mer i tisdagens Nyan.