DELA

Ett nollresultat för Jomala IK

VOLLEYBOLL. Jomala IK förlorade sin tionde raka match hemma mot Säter i lördags.
– Vi gav aldrig upp, säger Oskar Söderlund som gjorde ett gästspel.
Det blev en ny förlust för Jomala IK när man tog emot Säter hemma i Vikingahallen på lördagen. Ålänningarna föll med klara 0–3 efter setsiffrorna 8–25, 14–25, 17–25. Därmed samlade man under höstomgången in tio raka förluster och noll poäng samt endast tre setvinster.
I inledningssetet mot Säter hade man ingen ordning i de egna leden. Spelet var slarvigt och de flesta av motståndarnas poäng kom på JIK:s egna misstag. Hans Donning drämde till med ett par rejäla smashar i första set, men det var också det enda som imponerade från den planhalvan.
Andra set såg något bättre ut och i tredje byggde laget upp självförtroendet rejält när man hämtade upp underläge 0–4 till 4–4. Det räckte dock inte riktigt hela vägen då orutinen fällde laget. Flera nyckelspelare saknades, däribland fotskadade Sam Karlsson och Mikael Donning. Lyckligtvis fick ålänningarna en förstärkning i Oskar Söderlund som är hemma på jullov från USA där han till vardags spelar volleyboll i division I.
– Jag har ju bara följt JIK via nätet och deras siffror ser taskiga ut i statistiken, men spelet var bättre än väntat, säger Söderlund.

Hela vägen
Även han understryker att man saknar nyckelspelare och att juniorerna därmed fick ta ett större ansvar än vad som kanske är rimligt på den här nivån.
– Det bästa med matchen var att vi aldrig gav upp. Fast siffrorna inte såg trevliga ut spelade vi hela vägen ut. Alla pratade och stegade fram, sammanhållningen här är bra, säger han.
Hur är skillnaden mot spelet i USA?
– Där har vi en brasse som lyfter servarna, en tysk juniorlandslagspassare som sätter bollarna på millimetern där vi vill ha dem och landslagsspelare från Honduras och Tunisien som stegar in och gör vad de ska. Jag har inte samma rutin och teknik som dem, men man kan lita på att de vet vad de gör och tänka på sitt eget spel, säger Oskar Söderlund och fortsätter:
– Här måste jag själv mer aktivt reda upp andras misstag.
För Jomala IK väntar i vår nytt motstånd när man slås ihop med de fyra sämsta lagen från den östra zonen. Med sig har lagen sina poäng från höstomgången – i Jomalas fall noll.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax