DELA

Englund: ’Bättre chans får vi knappast igen’

ISHOCKEY. Två poängligatitlar är redan säkrade.
Nu har Robin Englund en tredje inom räckhåll – och IFK Mariehamn ett drömläge på division III.
– En sån här bra chans får vi knappast igen, säger forwarden.
Robin Englund är Jomalasonen som radar upp rena Wayne Gretzky-siffrorna i division IV-hockeyn.
Ända sedan han inför säsongen 2011–12 valde att återvända till Åland och IFK Mariehamn – efter nära nog ett decennium med spel i såväl de finska ungdomslandslagen och Blues U18-lag som Leksands IF:s J20-lag och Hudiksvalls IF i division I – har målet varit att ta ett kliv upp i det svenska seriesystemet.
En bättre chans än i helgen har laget aldrig haft.
En seger borta mot Segeltorp på lördag räcker för att IFK Mariehamn för första gången ska säkra en plats i svenska division III till nästa säsong.
Vid förlust väntar en ny chans mot Boo HC på söndag.
– Vi har ju den möjligheten också, men det skönaste vore att få det klart redan i första matchen. Vi går för seger direkt och man är lite i väntans tider just nu. Det är ju det här vi har spelat för hela säsongen, säger Robin Englund.
Hur viktig roll har ni rutinerade spelare i ett avgörande läge?
– Vi måste så klart vara ett gott föredöme och lugna ner grabbarna om vi märker att det behövs. Det gäller att våga hålla i pucken och visa att man kan göra det även när mycket står på spel.
Robin Englund har tillsammans med kedjekompisen Alexander Grundström (104 poäng hittills) öst in poäng för ett IFK Mariehamn som varit överlägset sina motståndare i de flesta matcherna hittills under säsongen. Englund vann poängligan i Upplandsfyran med 51 poäng på tio matcher (16 35), Allfyrans poängliga med 49 poäng på 14 matcher (21 28) och toppar inför avslutningen även kvalseriens poängliga med 13 poäng (3 10) på fyra matcher.
När gjorde du över 100 poäng på en säsong senast?
– Det har jag nog aldrig gjort på seniornivå tidigare. Jag får mycket förtroende och spelar i en bra kedja och då har poängen trillat in. Men formmässigt tycker jag att jag var ännu bättre i fjol. Jag har haft lite småskador efter nyår.
Vad skulle ett division III-avancemang betyda för dig personligen?
– Går vi inte upp tror jag att det blir svårt för mig att ladda om för en ny säsong i fyran. Det är inte roligt att spela matcher där vi vet vilka som blir tuffa, och vilka vi kommer att vinna enkelt. På den här nivån får vi spela tuffa matcher hela tiden, och går vi upp och får behålla stora delar av det här laget kan vi säkert vara med i Alltrean nästa säsong.

oskar.magnusson@nyan.ax