DELA
Foto: Ida K Jansson

Vasaloppsaktuella Holmström startar i elitledet

LÄNGDSKIDÅKNING. På söndag gör Isac Holmström sitt fjärde Vasalopp.
21-åringen startar i elitledet och har siktet inställt på en framskjuten placering.
– Jag har förbättrat mina placeringar varje år. Den trenden vill jag gärna hålla vid liv, säger han.

Vasaloppet, världens kanske främsta långlopp, skidades första gången 1922. Sedan dess har över en miljon skidåkare deltagit i något eller några av alla lopp med Vasalopps-anknytningar (inkluderat Tjejvasan, Kortvasan, Halvvasan och så vidare).
När Isac Holmström, 21, ställer sig på startlinjen i år så gör han det för fjärde gången. Däremot är det första gången som han står i elitledet, där världens runt 200 snabbaste långloppsåkare startar.
– Det är ju så klart jätteroligt att få starta där, säger Isac Holmström ödmjukt.

Vad tjänar du på att starta i elitledet jämfört med tidigare år då du inte gjort det?

– Framför allt så får jag en lindrigare start och slipper den allra största trängseln. Sedan har jag också bättre möjligheter att hitta bra ryggar att gå i direkt från start. Tidigare har jag varit tvungen att först jaga ikapp de lite bättre åkarna för att sedan ta rygg på dem.
Att Isac Holmström seedats i elitledet beror på framskjutna placeringar i Finlandialoppet (10:a över 53 kilometer) och Botniavasan (4:a över 40 kilometer).
– Mitt långsiktiga mål är att bli en etablerad långloppsåkare. Det är någonting som jag strävat efter sedan jag var 16-17 år.
– Drömmen är att få ingå i ett professionellt ”skiteam” och således kunna satsa på skidåkningen fullt ut. Men det är som sagt en dröm.
Vasaloppet går från Sälen till Mora i Dalarna, en sträcka på 90 kilometer.

Läs hela artikeln i fredagens Nya Åland.