DELA

En enkel julkaramell för Jomalas damer

VOLLEYBOLL. Mot Sollentuna var Jomala IK i förarsätet, men var efter rejält i mitten av matchen.
Matchen i Vikingahallen i söndags var en hängmatch som skulle ha spelats tidigare under säsongen. Förutsättningarna var enkla: om JIK skulle vinna matchen och ta tre poäng skulle laget gå upp på tredje plats i serien, annars skulle man stanna kvar som seriefyror. Det var också höstsäsongens sista match för JIK, och redan innan stod det klart att laget skulle gå vidare till vårtvåan, den serie som inleds i mitten av januari och som innehåller de lag som inte går upp till Allsvenskan. Sollentunas C-lag består av spelare som är födda 1996 och 1997, och det var alltså ett juniorlag som kom till Jomala. Det fanns en viss risk för ointresse från JIK-spelarna.
I första set visades inte särskilt mycket av det. Redan tidigt i matchen fortsatte JIK med de mycket bra servar som man slagit i de senaste fyra matcherna, som också varit segermatcher. Sollentuna hängde med fram till 5-5, sedan rann poängen iväg över till JIK:s planhalva. Joanna Carlson gjorde 6-5 och 7-5 från sin högerspikerposition. Sollentuna var kortare än JIK, men spelade med en bra idé om hur spelet ska spelas, och sällan har Vikingahallen sett ett lag som är så tänt som Sollentuna. Det var stort jubel vid varje bortapoäng. I första set kom dessa poäng i och för sig med långa mellanrum. Vid 15-9 tog Sollentunatränaren time-out.
Det bästa med JIK:s första set var att så många klev fram och gjorde poäng. Tazmin Bland, Anna Holmqvist, Ida Wiklöf och Melina Mangs turades om att stå för de flesta JIK-poängen.


Svacka som så ofta
I andra set stod det plötsligt inledningsvis 1-5 till Sollentuna, och det verkade som om JIK var på väg in i en sådan svacka som man inom laget talat mycket om att försöka undvika. Passningarna gick inte riktigt rätt så att avsluten blev svårare och lyften var lite för höga eller låga.
Tina Danielsson som blott spelade sin fjärde match för den här säsongen blev viktig för JIK:s starka upphämtning. Danielsson med mycket rutin och en hård dykande serve höll JIK kvar i setet med två ess till 10-13. Sollentuna fick fortsatt mycket gratis från JIK:s returer och passningar, och det stod 14-18 till bortalaget när Sollentuna tog timeout. Då hade Sollentuna nämligen lett med 11-18.
Upphämtningen blev en laginsats efter att Tina Danielsson visat vägen. När det stod 22-22 var det för första gången jämnt i matchen. Danielsson bidrog i slutbollarna med ett till ess till 24-23.
Tredje set blev nästan kusligt likt det första. JIK var återigen bättre på allt, och Sollentunas avslut var för höga och för tama. JIK organiserade spelet efter passningar som satt till spikers på kanterna. Hemmalaget kunde också börja göra något av även svårare passningar och lyft.


Går framåt
Tina Danielsson visade att hon kan göra bra ifrån sig i JIK, trots få matcher i kroppen.
– Jag känner mig ganska ringrostig. De här småtjejerna är ju så himla snabba, sa Danielsson efter matchen.
Hur ser du att laget förändras när du matchar så sällan?
– De har blivit fantastiskt mycket bättre, de slår på allt, servarna sitter och de har gått otroligt mycket framåt, säger Danielsson.

Erik Hallstensson

erik.hallstensson@nyan.ax

Foto: Fredrik Törnroos