DELA

En derbylös säsong väntar

FOTBOLL. Seriesegrarna FC Åland slipper stiga till division IV. Eller rättare sagt, laget börjar om i femman. Därmed får den åländska damfotbollen den naturliga stege som man önskat. Däremot är det första året på väldigt länge som Åland nu helt blir utan ett derby.
FC Ålands unga damlag tog hem seriesegern i division V och flyttades upp till fyran. Problem uppstod då laget ville stanna kvar i femman. De var nämligen tvungna att stiga som tabelletta. Men nu har Upplands fotbollsförbund och FC Åland hittat en lösning. FC Åland avslutar sin plats i fyran och börjar helt enkelt om i femman.
– Det fick vi tips om att göra, säger tränaren Bo-Erik Sandell.

Välja nivå
Därmed får den åländska flick/dam-fotbollen den naturliga stege man så gärna vill ha. Ett yngre lag i femman, IFK Mariehamns damlag i fyran och sedan Åland United i damernas FM-liga.
Under vinterhalvåret har FC Åland samt föreningens F16-lag och IFK Mariehamns damer tränat tillsammans.
– Sedan har tjejerna fått välja nivå efter ambition, säger Sandell.
Det kan dock komma att ske några justeringar innan säsongen drar igång.
– Vi har väl lite för många i division IV och lite för få i division V, förklarar han.

Inget farmaravtal
Det kommer inte vara möjligt att flytta spelare mellan FC Åland och IFK Mariehamns lag i Upplandsserien.
– Vi kan inte ha något farmaravtal då IFK och Åland United redan har ett.
Spelare finns det gott om men på ledarsidan är det lite värre. Sandell är till exempel i dagsläget med och håller i trådarna i både FC Åland och IFK:s damlag.
– Det börjar bli lite ont om tränare.

Åland utan derby
I och med att FC Åland och IFK Mariehamn nu inte hamnar i samma division betyder det att Åland helt blir utan derby i seriesammanhang på seniornivå. I Upplandsseriens division VI spelar IF Fram och Östernäs på samma nivå. Men IF Fram flyttas i år ifrån den norra zonen tillbaka till den östra medan Östernäs går motsatt väg.
I Upplandsserien spelar även Eckerö IK i division VII. På rikssidan steg Jomala IK till division V medan Sunds IF fortsätter i fyran. Hammarlands IK fick en ny chans i trean medan IFFK tog steget upp till tvåan. Och högst upp återfinns IFK Mariehamn i Tipsligan och Åland United i damernas motsvarighet.

BJÖRN EKLUND

bjorn.eklund@nyan.ax