DELA

Emma glänste på hemmaplan

GYMNASTIK. Stortävling på hemmaplan. Då slog Emma Pussinen till med arrangörsklubbens enda grenseger i fristående.
– Skönt att få visa vad man kan, säger Mariehamnsgymnasten.
Ett par hundra gymnaster trängde in sig i Bollhalla under helgens finlandssvenska mästerskap i gymnastik. Tävlingen, som avgörs två gånger per år, hade lockat deltagare från de tvåspråkiga regionernas alla hörn, men Mariehamns gymnastikförenings egna Emma Pussinen stack ut bland segrarna: 13-åringens insats i fristående räckte hela vägen till guld – även om hon själv var oförstående till det efteråt.
– Jag trodde aldrig att det skulle räcka för att vinna. Det kändes inte som att jag gjorde något speciellt, jag har gjort bättre insatser tidigare utan att vinna, säger Emma Pussinen.
Att slå till på hemmaplan var extra välkommet i en gymnastikverklighet där resorna är många och de flesta tävlingar äger rum utanför Åland.
– Det är alltid roligt att få visa upp sig på hemmaplan och att kompisar och familj kan se oss på plats. Och just därför var det extra roligt att vinna och visa vad man kan, säger Emma Pussinen som fick sällskap på prispallen i fristående när Sofia Karlsson lade beslag på en delad tredjeplats.


Starkt lag
– Jag är otroligt nöjd med resultatet, inte bara i fristående. Det mesta kändes bra med tanke på att jag var sjuk i en vecka före tävlingen och det var egentligen bara dagen innan som jag kunde köra igenom serierna och testa, säger Sofia Karlsson.
Till helgen ger sig Pussinen, Karlsson och övriga lagkamrater i MGF ut på vägarna och havet igen för en lagtävling i Åbo. Och även om lördagen innehöll individuella höjdpunkter var mästerskapen framför allt en uppvisning av laget Mariehamn. Så pass mycket att klubben kommer att utöka antalet platser till lagtävlingen.
– Tanken var att de finlandssvenska mästerskapen skulle gälla som uttagning till Åbo och våra fyra bästa i varje moment skulle få en plats. Risken fanns att det skulle kunna bli samma fyra tjejer som höll sig framme, men glädjande nog så var dom sju stycken som delade på de bästa placeringar och därför kan vi skicka allihop, säger verksamhetsledaren Ylva Watkins.

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax

tfn 23 444