DELA

EM-laddar på Bredmo

SKYTTE. I juni blev han världsmästare.
Nu laddar sommarålänningen Cristian Friman upp på Åland inför EM i Baku, Azerbajdzjan.
– Det är bra förhållanden för träning här på Bredmo, säger 17-årige Friman.
För Cristian Friman är fem till sex timmar skytteträning per dag vardag. Till och med på helgerna. Men för att ligga på den världsnivå som Friman gör, redan som 17-åring, är det vad som krävs. De senaste meriterna är från junior-VM i Suhl i Tyskland i juni. Då sköt han hem ett individuellt guld på 50 meter liggande miniatyrgevärsskytte, och en bronspeng i 3-ställnings miniatyrgevär i lag.

– För att vinna VM måste man vara i toppform och ha en bra dag, och alla andra toppskyttar får helst inte ha en lika bra dag, säger Cristians tränare och tillika pappa Mikael Friman.

Inom skytte är det sekunderna, vinden och millimetrarna som spelar roll. Som skytt sätts fullt fokus på siktet de sista 3–5 sekunderna innan avtryckaren kläms åt och skottet går i väg. Under de sista sekunderna kan vinden snabbt ändra, och vad som händer med träffen beror endast på den nya vinden. Då gäller det att ha tur.

Nu närmast väntar Europeiska mästerskapen i Azerbajdzjanska Baku med start på fredag den 21 juli. EM för juniorerna pågår fram till och med den 26 juli.

– Vädret här på Åland med blåsten gör att det är bra förhållanden att träna inför EM i Baku, som också ligger vid kusten, säger Cristian Friman.

Läs mer i dagens Nya Åland!