DELA

Efterlängtat guld till ständiga tvåan

DRESSYR. Efter tre program under helgens två tävlingsdagar stod det i går klart att Mia Andersson på Michelangelo de Camperi är 2010 års åländska mästare i dressyr.
– Jag har varit den ständiga tvåan i fyra-fem år nu, så det var verkligen på tiden, säger hon.
Åtta deltagare red de tre lätt A-programmen som ingick i ÅM:s två tävlingsdagar på ridskolan Sleipner.
Och inför söndagens final låg Mia Andersson med ridskolehästen/polishästen Michelangelo de Camperi i topp. Och att tappa till en silverplats var inte på tal för i snart fem år har hon jagat mästartiteln som den ständiga tvåan.
– I år har det har gått efter förhoppningen. Men vi började träna intensivt inför det här först för tre veckor sedan, så med tanke på det så har han har gått riktigt bra och det är en flott häst att titta på, säger den nyblivna mästaren som totalt fick 193,1 poäng.
Men efter första dagens program, där hon låg tvåa, var hon inte lika säker.
– Tempoväxlingar är inte hans starka sida, och han var inte bra mellan skänkel och hand. Men sedan gick det bättre i de andra deltävlingarna, säger hon.


Stor utveckling
Strax efter Andersson i resultatlistan på 186,7 poäng kom Malin Sagulin som red lektionshästen Ready To Fly.
Tillsammans har ekipaget tränat L:A hårt i ett år, och allt slit gav frukt i helgen.
– Att det blev en andraplats är långt över förväntan. Men det har gått bättre och bättre sedan jag börjat rida för en duktig svensk tränare som kommer över hit med jämna mellanrum. Och det verkar ha hjälp bra, säger hon.


Bytte trav mot ridning
Men det var inte bara typiska dressyrhästar i startfältet. Victoria Rosenqvist fanns på plats med sin 18-årige travare Gallic Lake.
– Han är fortfarande lite nybörjare för han har bara gått sex program i lätt A och vi började träna inför det här så sent som i april. Men det har gått bra, han är en duktig häst som är lätt att jobba med. Så att vi är någonstans i mitten av startfältet känns som en bra placering än så länge, säger Rosenqvist om fjärdeplatsen.
Hon har haft honom sedan slutet av 1990-talet då han kom till henne som en renodlad travhäst. Men hon har sedan dess arbetat för att få honom till en bra ridhäst.
– De är avlade bara för att springa fort, och det får man inte så värst många poäng för på en dressyrtävling. Men han har fått bygga upp andra muskler än han hade tidigare och nu är han bra att rida både dressyr och hoppning med. Jag tror faktiskt inte ens att domarna såg att han är en travhäst, säger hon.
På tredje plats slutade Nadja Jansén på Classique.

Text: MARIA NYKVIST

maria.nykvist@nyan.ax

Foto: FREDRIK TÖRNROOS

fredrik.tornroos@nyan.ax