DELA

Efterlängtad premiär för SIF

FOTBOLL. På lördag kör säsongen igång för Sunds IF som första herrlag på Åland.
– Vi är så förberedda vi kan vara, säger tränaren Kim Cederroos.
Sunds IF har premiär i division IV på bortaplan när laget möter RP-67 på konstgräs i Rusko utanför Åbo. Förra året när lagen möttes, vann ålänningarna båda drabbningarna med 3–1 respektive 2–0.
– Det knepiga är att man inte har en aning om hur Åbolagen ser ut, det kan skifta mycket från vecka till vecka. Plötsligt får de någon rutinerad ”mestiskille” i laget, det finns ju lite större utbud där. Vi måste utgå från vårt eget spel hela tiden, säger Kim Cederroos.
Laget hade uppehåll i december efter förra säsongens slut, och satte igång träningarna direkt vid årsskiftet.
– Vi är betydligt bättre tränade än i fjol och fysiskt mycket starkare. Vi har haft bättre tempo på träningarna när fyra fem energiska juniorer höjt oss. Troligtvis har vi tre av dem i öppningselvan på lördag.

Vill stiga
Oavsett utgången i premiärmatchen, är inte Cederros bekymrad.
– Det faller inte på den första matchen, utan vi jobbar på lång sikt. Det här är ingen cupfinal, utan vi har 21 matcher kvar efter det här.
Men några segrar skulle inte sitta fel i föreningens, spelarnas och tränarnas gemensamma målsättning.
– Tanken är att vi inom tre års tid ska försöka stiga en division. Vi behöver den tiden, de två första åren ska vi etablera oss på den övre halvan av tabellen, och kanske till och med sluta topp tre, säger Kim Cederroos.

Jämnare serie
Endast ett lag stiger, och i fjol var seriesuveräna VG62/2 det självskrivna laget efter idel segrar utöver tre oavgjorda matcher.
– Årets serie blir betydligt jämnare utan dem.
Tränarstaben har en intakt trupp till premiären. Det är endast Dennis Isaksson, som opereras för en hälskada 20 april, som finns på skadelistan en lång tid framöver.
– Fast man varit med så länge känns det jäkligt spänt, säger Cederroos om seriepremiären.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax