DELA

Efter ligakaoset: nu kan FC Åland få plats i div II

FOTBOLL. Målsättningen för FC Åland är att vinna rikstrean.
Men klubben kan komma att flyttas upp i division II redan den här månaden.
– Bollförbundet ska ge besked om en vecka, säger FCÅ-ordföranden Kristian Andersson.

Först gled ligaplatsen ett ekonomiskt krisande FC Honka ur händerna, och häromveckan beviljades inte MYPA någon ligalicens. KTP tog Honkas plats i ligan, och Ilves tar förmodligen hand om MYPA:s ligaplats om de senares överklagan avslås.
Honka kommer högst antagligen att spela i division II i år där klubbens farmarlag Pallohonka spelade förra säsongen, medan MYPA har ansökt om en plats i ettan.


Treans bästa tvåa
Kaoset i finska högstaligan kan få följder ända ner till rikstrean och FC Åland.
Eftersom FC Honkas plats försvinner från det finska seriesystemet måste Finska bollförbundet flytta upp lag från de lägre serierna. FC Åland var bästa tvåa i de fyra olika division III-zonerna 2014, och torde alltså meritmässigt ligga bäst till för en evenutell uppflyttning.
– Går man efter det sportsliga borde vi flyttas upp. Vi har varit i kontakt med Bollförbundet som säger att besked kommer i nästa vecka, säger FC Ålands ordförande Kristian ”Kricke” Andersson som dock understryker att mycket återstår innan uppflyttningen är ett faktum.
– Det hänger på från vilka zoner förbundet väljer att lyfta lag från division II till division I. Vi vet inte, och just nu tror jag inte ens förbundet vet hur det kommer att bli.

Läs mer i torsdagens Nyan.

Oskar Magnusson