DELA

Efter bråket – nu gör duon succé

FOTBOLL. Som motståndare small det mellan Cynthia Uwak och Monica Dolinsky.
I samma lag är duon en succé – och har öst in mål under Åland Uniteds guldsäsong.
– Vi har lagt det som hände bakom oss, säger Monica Dolinsky inför avslutningsmatchen mot PK-35.
14 juli 2012: serieledande PK-35 är på besök i Karleby för ligamatchen mot Kokkola F10. Det mållösa mötet är inte mycket att skriva hem om, i stället är det en incident i den 70:e matchminuten som sticker ut: hemmalagets Monica Dolinsky brakar ihop med gästernas Cynhtia Uwak. Uwak svarar med en spottloska och visas ut, Dolinsky får spela vidare.
20 december 2012: ett knappt halvår efter smällen i Karleby står det klart de tjafsande stjärnorna Monica Dolinsky och Cynthia Uwak ska spela sida vid sida 2013. Inom loppet av ett par intensiva värvningsdagar strax före jul gör Åland United klart med både Uwak och Dolinsky.
– Vi hade ögonen från alla andra ligalag på oss inför säsongen. De undrade hur vi skulle kunna hantera att ha Monica och Cynthia i samma lag. Men jag måste säga att båda har skött situationen otroligt professionellt. Jag valde tidigt att inte ta upp bråket med dem, för det blir bara ett problem om man gör det till ett, säger Åland Uniteds Gary Williams på Nyans fråga om sina offensiva stjärnspelare.


Känslostarka
– Samtidigt tror jag värvningarna var en bra signal till vårt lag. Alla som hade spelat mot Monica och Cynthia året innan visste att de är tuffa att möta, och att de nu skulle slippa spela mot dem.
När Nyan möter upp Monica Dolinsky, 25, och Cynthia Uwak, 27, på WHA står det klart att minnena från bråket i fjol spretar.
Men att det är historia är de båda överens om.
– Så som jag beter mig på planen säger inget om hur jag är som person. Jag minns inte så mycket av själva incidenten, säger Cynthia Uwak.
– Det som hände är inget som behöver tas upp igen. Vi båda spelar med mycket känslor, och självklart är en sådan incident inte något man vill ska hända på en fotbollsplan, men jag har själv dragit på mig röda kort genom åren som jag inte är stolt över, säger Monica Dolinsky.


Spelar gärna tillsammans
– Jag spelar mycket hellre med Cynthia än mot henne.
– Jag känner samma sak, skrattar Cynthia Uwak.
På lördag rundar Åland United av sin succésäsong hemma mot ärkerivalen PK-35. Ligaguldet är redan säkrat, men United vill avsluta med stil mot ligatvåan.
– Det är vår sista chans att visa för PK att vi verkligen är det bästa laget i landet, säger Monica Dolinsky.
– Och det skulle kännas konstigt att förlora och sen lyfta bucklan och fira. Vi ska göra allt för att vinna, säger Cynthia Uwak som ställs mot sina gamla lagkamrater i morgon.
– Jag älskar att spela mot dem, eftersom de spelar fysiskt och tufft och det gör att jag växer som spelare. Men de hatar att spela mot mig (skratt).
Varför tror du att motståndarna inte gillar att möta dig?
– Jag vet faktiskt inte. De har inte gett mig någon anledning.
Är det för ditt fysiska spel och att vissa anser att du filmar?
– Nej, jag filmar inte. Har man snabba fötter så måste motståndaren fälla en och självklart ramlar jag då.
– Jag kan berätta varför spelare inte gillar att möta dig, säger Monica Dolinsky och skrattar.
– Cynthia är en så smart och oberäknelig spelare. Hon spelar med mycket hjärta och passion och så är hon snabb. Eftersom motståndarna i regel är långsammare tvingas de kapa henne. Hon är en sådan du vill ha i ditt eget lag men inte vill möta.
Och detsamma kan sägas om dig, Monica. Gary Williams var orolig att du skulle dra på dig en fjärde varning i förra omgången och bli avstängd eftersom du ”har en tendens att vara konfrontativ mot domarna”.
– Vissa tycker kanske att jag är det mot både domare och motspelare. Jag är ganska högljudd på planen och spelar med mycket känslor, andra spelare kanske inte är så, men det är en del av mitt spel. Sen tycker jag också att de flesta domare är för känsliga när det gäller kritik. Även om jag frågar dem något i ett lågt röstläge så tar dem det för en attack, och det kan vara lite frustrerande.
Tillsammans har ni gjort 33 – Uwak 18, Dolinsky 15 – av ÅU:s 80 mål. Vad tycker ni om era insatser i år?
– Jag trivs här och det har gått bra för mig. Jag älskar spelet och vill fortsätta att utvecklas hela tiden för att inte göra någon besviken; varken mina lagkamrater eller publiken, säger Cynthia Uwak som leder skytteligan, ett mål före HJK:s Vera Saastamoinen.
– Jag har haft en ganska bra säsong. Det gick lite sämre under sommaren eftersom jag hade problem med en knä. Smärtan är inte lika intensiv nu, och det har gått bättre på slutet, säger Monica Dolinsky.
Hur mycket ser ni fram emot nästa säsong och spel i Champions League?
– CL är en fantastisk turnering. Det är många som spelar en hel karriär utan att få uppleva det, så det är något man verkligen måste njuta av. Jag tycker vi har en bra grund i Åland United och det var därför jag valde att skriva på för ett år till, säger Cynthia Uwak.
– Jag har ännu inte bestämt mig för hur jag ska göra nästa år. Att få spela i Europa lockar såklart, men mitt huvudfokus i år var att ta mig igenom hela säsongen trots smärtan i knäet. Efteråt ska jag ta ett litet brejk och fundera, säger Monica Dolinsky.

Oskar Magnusson