DELA

Vägen till Ö-spelen, del 3

SEGLING. Två raka åländska Öspelsguld i seglingens radial-klass.

Två åländska debutanter på Jersey.

– Lite press känner man av, säger Hemming Hanses.
Måns Lundberg vann guld på Isle of Wight 2011.

Markus Rönnberg försvarade seglingsäran på Bermuda två år senare.

Laser radial-klassen har varit en åländsk guldgruva i de två senaste Öspelen, så hur stor press känner båda debutanterna Milio Schauman och Hemming Hanses?

– Visst, lite press känner man av. Jag kommer att ha störst chans om det inte blåser så mycket. Första halvan av kvalet i fjol fick jag kämpa hårt i blåsten, men sista dagen lättade vinden och då blev jag topp två, säger Hemming Hanses som kvitterade ut en Öspelsbiljett i fjol tillsammans med Schauman.

– Jag känner ingen större press, och jag är heller inte nervös. Jag vet vad jag ska göra. Och gör jag mitt bästa är det bara att hoppas på att det räcker till guld, säger Milio Schauman.

Båda två är färska Öspelsdeltagare och även relativt nya inom radialseglingen.

Schauman hade just börjat satsa inför 2013 års säsong och kände att det skulle bli svårt att kvala in till Bermudaspelen samma år.

– Men till Jersey visste jag nästan att jag skulle få en plats, säger Schauman.

Överraskande kvalplats

För Hemming Hanses, som halvvägs in i fjolårssäsongen gick upp från den lättare 4.7-klassen till radial, kom uttagningen som en större överraskning.

– Öspelen har väl funnits där i tankarna en längre tid eftersom mina systrar var med i tennis. Jag bytte till radial i mitten av förra sommaren och visst trodde jag att det fanns en chans att kvala in redan till Jersey, men samtidigt var jag rätt förvånad över att jag lyckades ta den för motståndet var verkligen svårt, säger Hanses som liksom Schauman inte riktigt vet vad som väntar på Jersey.

– Nej, jag har dålig koll på hur motståndet är.

– Det är svårt att uttala sig om chanserna eftersom vi inte vet något om förutsättningarna eller vem man möter. Vissa tävlingar kan man känna igen vissa namn, men eftersom många i ett Öspel annars representerar sina länder är det svårt att veta vilka som kommer till Jersey och hur bra de är, fyller Schauman i.

Att byta klass inom segling är lättare sagt än gjort.

”Skittungt”

För att gå från radial upp till standarklassen – som är OS-gren för herrarna – bör man väga minst 80 kilo eftersom det större seglet gör båten mycket mer svårbemästrad. Men att hantera en radialbåt är ingen lek det heller.

– Trycket i seglet gör att båten börjar luta, och det kräver en motvikt. Det är en skittung sport, men jag tror inte att många fattar hur tung den är. Vinden kan trycka på i tio meter per sekund och då måste man hänga ut med fötterna för att motverka kraften. Det blir ett enormt tryck på låren, och en kryss där du seglar mot vinden kan vara i en halvtimme där du har benen statiskt spända hela tiden, säger Milio Schauman.

Kan du jämföra med någon annan idrott?

– Jag har tävlingssimmat förr och det är lite samma känsla. Man är blöt och trött och vill bara hem och lägga sig (skratt).

Även Hemming Hanses vittnar om att han inte bara har glada dagar ute på sjön.

– Nä, ibland kan man hata den här sporten (skratt). När det blåser tio sekundmeter och regnar är det inte alls kul. Men är det fint väder är det riktigt skönt att segla.