DELA

Duo skrev åländsk taekwondohistoria

TAEKWONDO. Jane Forsström behövde bara fem år på sig att gå från vitt till svart bälte.
Och klubbkompisen Jenny Hjulfors uppgraderades till 2. Dan.
Mariehamns taekwondoklubb ordnade åländsk kampsporthistoria under ett bältesprov i USA.
I januari 2009 bildade den från Vasa inflyttade Kim Gylling Mariehamns taekwondoklubb.
Drygt fem år senare nådde föreningen en tung milstolpe under en resa till New Jersey i USA.
Två av Kim Gyllings adepter – Jane Forsström och Jenny Hjulfors – åkte i slutet av april med sin tränare för ett bältesprov hos den koreanske stormästaren Rhin Moon Chun som varit bosatt i USA sedan 1960-talet.
Anledningen till den långväga resan har med tränaren Kim Gyllings bakgrund att göra. Vasasonen inledde sin karriär inom kampsport med att börja träna taekwondo i Österbotten 1992. På ett träningsläger i USA några år senare, under högskoletiden i Vasa, kom Gylling i kontakt med Rhin Moon Chun som han hållit kontakten med sedan dess.
– Inom taekwondon ska man lyda under sin stormästare. Det handlar mycket om tradition och respekt i kampsporterna från Asien, och det har gjort att jag åkt en till två gånger per år till USA för att träna med Chun. Även om det på senare år mer har handlat om diskussioner på ett filosofiskt livsguidningsstadium, säger Kim Gylling.


Först på Åland
Men på den senaste USA-trippen tog han alltså med sig sambon Jenny Hjulfors och Jane Forsström från Mariehmans taekwondoklubb. Tanken var att resan skulle bli en upplevelse och ögonöppnare – och att bältesprovet skulle bli ett kvitto på att deras färdigheter håller på internationell nivå.
Sagt och gjort.
Jenny Hjulfors, som redan har svart bälte, uppgraderas till 2. Dan (andra gradens svarta bälte) av de totalt 9. Dan som går att klättra.
Och Jane Forsström klarade 1.dan, första gradens svarta bälte. Det innebär att hon är den första inom taekwondon på Åland som gått från vitt till svart bälte i Mariehamnsklubens regi.


”Är en mönsterelev”
– Jane är den sjätte som nått svarte bälte under mig och det är jätteroligt. Och hon har nått dit på rekordkort tid. Normalt brukar jag som ett avskräckande exempel säga att det tar tio år, eller åtminstone sju-åtta, för att nå svart bälte. Men Jane var med på den första grundkursen vi höll 2009 och har alltså gjort det på fem år, säger Kim Gylling.
– Hon har varit en mönsterelev och gjort allt det som krävs för att lyckas. Hon har varit dedikerad och tränat mycket på egen hand.
För taekwondon som sport på Åland hoppas Kim Gylling att det senaste tillskottet i samlingen av svarta bälten kan betyda mycket för den lilla föreningen.
– Vi är bara ett tjugotal som sysslar med sporten på Åland. Det är samma träningsgrupp även om åldrarna skiljer sig från 14 år upp till 50. Vi har en annan tjej, Kristi Åkerlund, som står på kö till svart bälte. Hon är en hårding som satsar allt. Och så har vi en man och en kvinna i 40-årsåldern som säger att de ska ta svart bälte innan de fyllt 50, avslutar Kim Gylling.

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax