DELA

Drömstarten bäddar för VM

CURLING. Tung Danmarksförlust.
Men Finlands succéinledning på EM har i princip säkrat en VM-biljett.
– Vi är verkligen överraskade över hur bra det har gått, säger skippern Sanna Puustinen.
Inför curlingsäsongens start skrev samtliga medlemmar i det finska damlandslaget på för Ålands curlingklubb som de kommer att representera när mästerskapsserien drar i gång i vinter.
Lag Puustinen, som är synonymt med det finska damlandslaget, och dess fem medlemmar (Sanna Puustinen (skip), Marjo Hippi, Heidi Hossi, Oona Kauste och Maija Salmiovirta) är för första gången samlade i en och samma klubb och valde ÅCK för de fina träningsmöjligheterna i Vianor curlingcenter i Eckerö. Under ett träningsläger på Åland häromveckan hyllade skippern Sanna Puustinen sin nya klubb och dess faciliteter.
– Alla är jättevänliga och hjälpsamma mot oss. Och sådana här läger gör att man kan fokusera fullt ut på curligen. Hemma i Helsingfors är det en massa annat hela tiden.
Ålandslägret var ett led i förberedelserna inför EM i Schweiz som började i helgen.


Drömstart
Finland fick en drömstart på turneringen och inledde med fyra raka segrar innan laget föll mot Sverige efter särspel (4–7).
I går, tisdag, blev Danmark för svårt för finskorna.
– Ett olycksfall i arbetet kan man säga. Vi spelade inte bra alls, men det är sådana matcher som kommer i ett mästerskap, säger Sanna Puustinen när Nyan når landslagsskippern efter 2–8-förlusten.
– Det är bara att skaka av sig och gå vidare.
Trots det mindre smickrande resultatet mot Danmark är EM redan en succé för Finland, när två tredjedelar av gruppspelet är färdigställt.
För att vara säker på att kvala in till VM i japanska Sapporo i mars ska laget sluta topp sju i EM. En åttondeplats innebär kvalspel mot vinnaren av EM:s B-grupp. De fyra segrarna hittills för Finland innebär att en topp sju-placering i stort sett är säkrad, men noterbart är att de tre matcher som återstår går mot några av curlingens stornationer: Ryssland, Tyskland och Skottland.

Läs mer i onsdagens Nyan.

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax