DELA

Dramatiskt i toppen av V75-ÅM

TRAV. Ett sanlöst drama i den individuella tävlingen.
En mästarrepris i lagditot.
Årets vinnare av ÅM i V75 prisades av tävlingsarrangören Paf under gårdagen.
Att det är små marginaler i idrott hör till en av sportvärldens mest upprepade klyschor.
Att detsamma gäller i tipsvärlden kan Brage Karlsson intyga. Han tog nämligen hem ÅM i V75 med minsta möjliga marginal.
– Jag har vunnit ÅM två gånger tidigare, men jag har aldrig varit med om något sådant här, säger vinnar-Karlsson.
Knappast heller tävlingsarrangören Paf.
Det tog lång tid att räkna ut vem som hade vunnit årets individuella tävling av ÅM i V75.
När de fem bästa omgångarna av sex räknats samman stod fem travtippare på 26 poäng. Antalet omgångar med sju rätt fick då avgöra, men samtliga fem hade en ”sjua” var och en ny utslagsparameter skulle fälla avgörandet.


4,55 i odds räckte
Antalet spikar gjorde att tre spelare med åtta var över skiljde ut sig från resten: Brage Karlsson, Anne-Maj Gröndahl och Sam Ojala. Och för att separera topptrion fick den spik som hade högst odds avgöra, och då gjorde en av Brage Karlssons spikar till oddset 4,55 (Peter Untersteiners Corinne af Solnäs på Halmstadtravet den 8 november) att han vann ÅM före tvåan Anne-Maj Gröndahl vars spik till högst odds satt till 3,88. Sam Ojalas främsta oddsspik var till oddset 2,53.
– Det är helt otroligt att det var så jämnt, jag har aldrig varit med om något liknande förut. De är duktiga våra tippare, verkligen, säger Niclas Åkerholm från Paf.
Brage Karlssons seger innebär hans trejde ÅM-titel och en VIP-resa för två personer till en V75-helg på Solvalla där middag och en hotellnatt ingår.
Ombudet som ÅM-vinnaren har lämnat in sina system till belönas också med en resa, i Brage Karlssons fall Tipsettans Åke Lindholm.
Även Johnny Söderdahl samt Per-Ove och Marika Källroos får åka på en VIP-resa tillsammans med en person från ombudet på Mattssons i Godby.


Paris nästa?
Trion utgör Lillfadervik som för andra året i rad tog hem förstaplatsen i lag-ÅM. Lagtävlingen var inte lika dramatisk som den individuella då Lillfadervik (28) hade tre poäng fler än tvåan Taxisenap (25) efter att ha avslutat ÅM med sju rätt i den sista omgången i lördags.
– Vi brukar äta middag på fredag och så kommer plattan fram och det klickas och diskuteras om systemet. Sen på lördag har Per-Ove tagit över det på något konstigt sätt och lämnar in sin rad. Sen sitter man och ser V75 och tänker: ”Jaha, är det så där vi har spelat?”, säger Marika Källros skämtsamt angående vem som är lagets ”ankare”.
– Men vi diskuterar ju alla tre om hur vi ska spela så lite lagarbete är det allt.
Efter förra ÅM-segern fick lag Lillfadervik åka till Solvalla och se Jeppas Maxi i Jubileumspokalen i augusti.
Johnny Söderdahl skojade vid prisutdelningen i går om att Paf borde uppgradera vinsten vid en eventuell tredje ÅM-titel.
– Då får det bli Paris och Prix d’Amérique i stället för Solvalla!

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax