DELA

Domaren attackerad – händelsen anmäls

FOTBOLL. Det var inte bara på fotbollsplanen det var livat när IFK Mariehamn mötte Haka i söndags.
På WHA:s läktare utspelades en annan föreställning – en stökig sådan som kan leda till konsekvenser för klubben.
Publiken på Wiklöf Holding Arena var inte nådig efter matchen mellan IFK Mariehamn och Haka i söndags. Återigen fick domaren, den här gången Antti Munukka, ta emot massiv kritik för sin insats. Åskådare buade, pekade finger och flockades runt spelargången när domarna och lagen gick ut till omklädningsrummen efter matchen.
– Tydligen är det så nu att det finns många som väljer att fokusera sin ilska på domarna, konstaterar Styrbjörn Oskarsson, matchdelegat under söndagens match.
Oskarsson berättar att den upprörda publiken den här gången gick så långt som till att kasta saker på domaren.
– Dels var det någon som kastade ett hopskrynklat programblad mitt i pannan på domaren och dels var en liten minderårig kille som kastade en mindre papperstuss på honom. Den killen kanske inte förstod allvaret i det han gjorde men personen som kastade programbladet ska enligt vad jag har hört varit en vuxen person.
Oskarsson berättar att händelsen rapporteras till Tipsligan och Finlands bollförbund.
– Sedan går processen vidare genom att man försöker få fram så mycket fakta som möjligt och sedan vidtas eventuella disciplinära åtgärder mot IFK. Böter är troligtvis det man tar till i första hand.
Peter Mattsson, klubbdirektör för IFK, såg inte själv vad som hände vid spelargången efter matchen.
– Jag har bara hört rykten. Men naturligtvis blir det att titta över säkerheten. Kanske vi måste placera fler vakter vid spelargången vid slutsignalen i fortsättningen.


Hakaledningen vid GMM
Även under matchen var irritationen stor på läktaren. IFK-fansen förargades när det visade sig att Hakasupportrar satt nedanför GMM:s område.
– Det var så att Hakas styrelse och ledning hörde av sig till oss. De begärde att få sitta någon annanstans än vid sina egna supportrar (som satt på den läktarsektion som är vigd åt bortalagets fans. reds.anm.) och jag kunde aldrig tro att det skulle bli något problem. Jag kunde aldrig i min fantasi tro att de skulle bete sig på det sättet när de fick tillstånd att sitta där. De missbrukade vårt förtroende och nu vet vi bättre till nästa gång, säger Peter Mattsson.
Läs mer i dagens Nya Åland.