DELA
Foto: Erik Hallstensson<07_Bildrubrik>VARNING FÖR DOMARBRIST Antalet domare sjunker på Åland, och nu tar Fotbollförbundet krafttag för att de ska bli fler.

Domarbrist – då agerar förbundet

FOTBOLL. Antalet aktiva domare på Åland minskar. Därför söker ÅFF projektbidrag för en satsning som ska ge dubbelt så många rättsskipare.

– För att göra det helhjärtat krävs ett tillskott i kassan, säger Ålands fotbollförbunds ordförande Krille Mattsson.
De senaste åren har Ålands fotbollförbund gått från att ha 27 aktiva domare, till att i dag bara ha 20. Under samma tidsperiod har antalet lag (för spelare över 13 år) ökat från 16 till 19. Ekvationen går inte ihop, och därför väljer nu ÅFF att agera.

– Vi har sökt projektbidrag från Ålands idrott för att kunna genomföra en domarsatsning som ska pågå under perioden 2016-18. För att få fler domare måste vi göra en helhjärtad satsning tillsammans med föreningarna, och det krävs också ett tillskott i vår kassa, säger ÅFF:s Krille Mattsson.

För att klara det ökade antalet matcher som spelas på Åland har ÅFF tvingats tillsätta domare från Åbo och Helsingfors, och det är ingen lösning som är hållbar i längden enligt ÅFF-ordföranden.

– Nej, det är något vi måste rätta till. Vi kan kanske inte förändra situationen i ett ryck, men jobbar vi målmedvetet under en treårsperiod kanske vi kan dubblera antalet domare.

Läs mer i tisdagens Nyan