DELA

Djurgår´ns säsong är i gång med Daja och Jani

FOTBOLL. I måndags drog Djurgårdens träning i gång inför säsongen 2010.
Med då fanns Daniel ”Daja” Sjölund, som åtminstone har en månad kvar på sitt kontrakt med klubben. På plats fanns också Jani Lyyski som gjorde sin första dag på det ”nya jobbet”.
Se intervjuer med de båda i kvällens Sportmagasin i Åland 24
När Djurgårdens IF:s träningen inför säsongen 2010 drog i gång i träningshallen på Bosön i Stockholm i början av veckan fanns Nya Åland/Åland 24 på plats, som enda tillåten media, för att bevaka ålänningarna Daniel ”Daja” Sjölund och Jani Lyyski.
Lyyski som just blev utsedd till Ålands bästa fotbollsspelare 2009 och dessförinnan VPS-supportrarnas val, har sedan i början av veckan nya supportrar och en ny klubbledning att bevisa sig för.
– Det gäller att fortsätta köra på och inte nöja sig. Jag har kommit hit för att utvecklas och jag vill vara med och utveckla Djurgården. Jag ser det inte som att jag har nått min topp ännu. Det är viktigt att jag inte slår mig till ro utan det är så mycket mer jag vill åstadkomma, säger han efter sin första träning med den nya klubben.

Styrde direkt
Lyyski tog direkt stor plats i backlinjen och från flera håll under träningens gång i hallen på Bosön kom hejaropen och berömmen.
– Det var en ganska basic träning med några passningsövningar och lite spel. Så det var ganska lätt att komma in i träningen och det kändes okej. Det var roligt och framför allt var det skönt att komma igång. Att valet föll på Djurgården känns nu helt rätt och det har det gjort ända sedan det blev klart. Jag kommer att göra allt jag kan för att förtjäna min plats i startelvan, säger Lyyski som hoppas hålla i trenden att spela 90 minuter i alla matcher även de kommande säsongerna.
Med på träningen, fast på bänken, fanns Daniel ”Daja” Sjölund som har spelat i DIF sedan 2003. Skadan i knät är så gott som läkt och rehabiliterad. I stället var det en förkylning som spökade.
– Jag ville ändå vara med och titta. Det är ingen hets än utan det känns bättre att ta det säkra före det osäkra. Jag har fått order om att inte gå för snabbt fram men ökar på lite åt gången och jag tror att jag är tillbaka i full träning i januari, säger Daja.
I januari blir alltså lagom till att hans kontrakt med DIF löper ut. Han har dock fortfarande inte gjort klart med någon ny klubb, men med hjälp av nya agenten Stefan Pettersson menar Daja att förhandlingarna går framåt.
– Jag håller på och funderar som mest just nu. Det finns andra alternativ än Djurgården och det är kanske nu jag ska ta chansen att åka i väg och se ett nytt lag, ett nytt land och skapa ett nytt liv. Samtidigt tror jag att Djurgården har något stort på gång och de är alltid ett alternativ för mig, säger Daja.
Och Jani jobbar hårt på att försöka behålla kompisen Daja som lagkamrat.
– Jag ska bjuda på middag i kväll och snacka med honom. Sen får vi hoppas att det hjälper, säger han.
Om Jani lyckas övertyga Daja får vi skäl att återkomma till.

Text & foto:

maria.nykvist@nyan.ax